Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από 300 νεκροί σε 15 ημέρες
Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από 300 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 1008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.
Πληροφορίες αναφέρουν πως από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από κορονοϊό 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
Η εικόνα των νοσηλειών τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχει ως εξής: 529 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες (74,9% ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (91,2% ανεμβολίαστοι). Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σήμερα νοσηλεύονται 479 (74,3% ανεμβολίαστοι) και 61 σε ΜΕΘ (89,7% ανεμβολίαστοι).
Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: Σκέψεις για νοσοκομείο μόνο για κορονοϊό
Η Θεσσαλονίκη ήδη αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση σε αρκετά νοσοκομεία της. Στο Ιπποκράτειο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, 7 Νοεμβρίου, είχαν καταγραφεί 30 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με 7 ασθενείς με κορονοϊό να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN, υπάρχουν σκέψεις για νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά COVID στη Θεσσαλονίκη.
Καπραβέλος: Ζούμε στιγμές Νοεμβρίου 2020
Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα, 8 Νοεμβρίου, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ.
Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.
Τζανάκης: Τρίτη δόση εμβολίου για να καταλαγιάσει η πανδημία
Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημείωσε πως ένα νέο lockdown δεν πρέπει να ξαναέρθει. «Είναι μια κατάσταση που δεν αποδίδει και δεν ξέρουμε πόσο θα αποδώσει. Στο προηγούμενο lockdown κλείσαμε την πόρτα μας και υποτίθεται ότι κλείσαμε τον ιό απ έξω, αλλά ο ιός ήταν στις οικογένειές μας. Εν μέσω lockdown πέρυσι ζήσαμε τα ίδια πράγματα».
«Επομένως πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι και να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Πώς; Με τον εμβολιασμό μας», σημείωσε και τόνισε πως «ένα ποσοστό περίπου 20% των κρουσμάτων και των νοσηλειών θα καταλαγιάσει εάν τρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση».
«Δεν μπορούμε να το βάζουμε στα πόδια, να κλειστούμε στα σπίτια και μόλις βγούμε έξω ο ιός να είναι πάλι μαζί μας. Θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, ένα ποσοστό αυτών θα νοσηλευθεί», είπε ακόμα.
Βατόπουλος: Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα
Εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις παρέθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο αυξάνει η πιθανότητα μεταλλάξεων», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. Εκτίμησε πως τα νέα μέτρα «πάρθηκαν για να μην επηρεαστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή. Το ιδανικό θα ήταν και μέτρα περιορισμού. (…) Εγώ δεν αποκλείω απολύτως τίποτα. Κατανοώ την ισχυρή προσπάθεια της κυβέρνηση να μην πάει σε περιορισμού και να επιβάλει μάσκες, αποστάσεις και εμβολιασμό. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τη συμπεριφορά μας».