Κορονοϊός τελευταία νέα: Προειδοποιούν για «νέο κύμα» οι επιστήμονες - Πάει πιο πίσω το τέλος της πανδημίας
Κορονοϊός τελευταία νέα: Τη βεβαιότητά του, ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας μάλιστα για «κύμα πάνω στο κύμα».
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω».
Τα δύο σενάρια
Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια σχετικά με το μέλλον της πανδημίας στη χώρα μας. Το «καλό» είναι τα κρούσματα να κινηθούν τον Φεβρουάριο στις 15,000 με 20,000 και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.
Τόνισε δε ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε.
«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω» σημείωσε.
https://www.youtube.com/watch?v=k58TTk4FIAw
Κορονοϊός τελευταία νέα: Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο
Αν και τα κρούσματα παρουσιάζουν καθοδική πορεία στη χώρα και οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά, ωστόσο το τέλος της πανδημίας αργεί ακόμα. Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε μία πρόβλεψη, η οποία δεν είναι και τόσο αισιόδοξη.
«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας. Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Πρόσθεσε, πως ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο και πως αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή.
Ο λόγος για αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών με τρίτη δόση. «Ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος», είπε.
Ερωτώμενος δε για παλιά του δήλωση ότι στα τέλη του Μαρτίου θα δούμε στην Ελλάδα μηδενικά κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως ισχύει και έκανε μία πρόβλεψη για τα τέλη του Φλεβάρη.
«Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό».
Πιο αισιόδοξος ήταν τουλάχιστον για τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης, λέγοντας πως τον Απρίλιο θα δούμε πιο χαμηλά κρούσματα, αν όχι μηδενικά.
«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Πήγαμε πιο πίσω γιατί είχαμε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού», κατέληξε.