Κορονοϊός: Συναγερμός για μεταλλάξεις και αύξηση κρουσμάτων - Υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα η αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Παράταση για το «lockdown» στην Αττική συνεπάγεται η αύξηση των κρουσμάτων, που αποτυπώθηκε με τα 2.147 κρούσματα χθες και αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας θέλουν τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν, ήδη από το πρωί της Τετάρτης, τις 1.200.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ, αύριο εκτάκτως, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού.
Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους από τα «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Αττική και στην Κρήτη.
Στη σύσκεψη αναμένεται να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Παράταση των μέτρων
Όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης η άρση των περιορισμών απομακρύνεται από την 1η Μαρτίου ενώ πλέον τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά εβδομάδα προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι αφού εξετάσουν ενδελεχώς την πορεία της πανδημίας αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να εισηγηθούν παράταση του lockdown αρχικά για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα ελέγχοντας την υγειονομική κατάσταση θα αποφασίσουν εάν τελικά χρειάζεται και δεύτερη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να πέσουν τα κρούσματα και να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία. Πάντως στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παράτασης απευθείας δύο εβδομάδων.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.
Από πλευράς του, υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Επιστημόνων, όπως κάθε εβδομάδα, θα ανακοινώσει την τελική της εισήγηση την Παρασκευή.