Κορονοϊός: Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις μεταλλάξεις - «Ο Covid κρύβει άσσο στο μανίκι»
Τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η Δέλτα και η Όμικρον κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον κόσμο, ωστόσο σε κάποιες χώρες έκανε την εμφάνισή της μία ακόμα παραλλαγή.
Η νέα αυτή μετάλλαξη, εντοπίστηκε σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία.
Καπραβέλος: Ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους και η ανοσία απομακρύνεται
«Ο κορονοϊός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται, βλέπουμε ότι οι παραλλαγές απαιτούν νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα και οι μεταλλάξεις θα είναι συνεχώς μπροστά μας», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, σχολιάζοντας την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη. Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους».
Ο κ. Καπραβέλος υπενθύμισε τις συστάσεις του ΠΟΥ, οι οποίες είναι «προσέξτε, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα» και πρόσθεσε ότι από την μία μεριά ο ιός κάνει την δουλειά του και αλλάζει δηλαδή το όχημα διασποράς του.
Όμως εμείς από την άλλη διαθέτουμε καλύτερα όπλα όπως τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στις πρώτες ημέρες για να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου και παράλληλα υπάρχουν 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με νέα πολυδύναμα εμβόλια που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις.
Για αυτό και «στο επόμενο κύμα που θα χτυπήσει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να είναι ηπιότερο», τονίζει ο κ. Καπραβέλος, λέγοντας πως «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αισιοδοξούμε χωρίς αντικειμενικά δεδομένα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί βλέπουμε να μην τελειώνει η Δέλτα, η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά της, οι κλίνες είναι γεμάτες από βαρύτατα περιστατικά και δυστυχώς ο Ιανουάριος θα κλείσει με περισσότερους από 2000 νεκρούς, άρα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ύφεσης, με αποτέλεσμα η ανησυχία μας να είναι μεγάλη».
Νίκος Τζανάκης: Ο κορονοϊός κρύβει άσσο στο μανίκι
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την πορεία της πανδημίας κορονοϊού.
Όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κορονοϊός παρουσιάζει πανευρωπαϊκά έξαρση, την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση και οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα εμβόλια προκαλούν μεταλλάξεις του κορονοϊού, εξήγησε πως, οι μεταλλάξεις αποτελούν «φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί» και επεσήμανε πως «όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα».
Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα».
Σαρηγιάννης: Η νέα μετάλλαξη «Όμικρον 2» φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική
Η νέα μετάλλαξη, υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτική σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».
Έσπευσε να επισημάνει πως η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, τόνισε πως διακρίνεται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και κατέληξε: «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος».
Παγώνη: Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Ομικρον
«Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Ομικρον», δήλωσε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίζστηκε σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Μιλώντας στο MEGA, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε πως διαφωνεί με την απόφαση σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, καθώς όπως σημείωσε «κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα και την 6η μέρα να δουλέψει», και τόνισε πως η ΕΙΝΑΠ έχει εκφράσει πως είναι κάθετη σε αυτή την απόφαση.