Κορονοϊός: Οι 11 περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τοπικό lockdown
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε δεκάδες περιοχές της χώρας εντείνει την πίεση το σύστημα υγείας, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Η ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο μέτωπο του κορονοϊού είναι η αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα για το προσωπικό που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), από 1η Σεπτεμβρίου έως και νεωτέρας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας υγειονομικών λόγω μη εμβολιασμού τους κατά του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση έχει «ξορκίσει» ένα νέο lockdown, ωστόσο δεδομένα πρέπει να θεωρούνται τα στοχευμένα μέτρα οπουδήποτε ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας. Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησης να μη πάει σε νέο lockdown. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπως είχε ήδη γίνει σε Κρήτη και Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων».
https://youtu.be/9QMz7K-NY0k
Στο «κόκκινο» 11 περιοχές - Προβληματίζουν 23
Στα «ραντάρ» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται συνολικά 23 περιοχές της χώρας, όπου η θετικότητα ξεπερνά το 3% και σε περιπτώσεις ακόμα και το 7%, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Σε μίνι lockdown βρίσκεται ήδη η Μεσσηνία, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρουν τα ποσοστά θετικότητας κορoνοϊού σε Νάξο, Ικαρία, και Ηλεία με τους ειδικούς να επικεντρώνονται σε 11 περιοχές όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.
Oi περιοχές που προβληματίζουν:
- Νάξος: 7,70%
- Ικαρία: 6,90%
- Ηλεία: 6,51%
- Ανδρος: 5,36%
- Καβάλα: 4,89%
- Μεσσηνία: 4,80%
- Ιθάκη: 4,78%
- Μύκονος: 4,73%
- Θεσπρωτία:4,42%
- Νήσων: 4,19%
- Κάλυμνος:4,12%
- Ρέθυμνο: 3,97
- Τήνος: 3.91%
- Ρόδος:3,88
- Κοζάνη: 3,71%
- Αχαία: 3,57%
- Κάρπαθος: 3,50%
- Λευκάδα: 3,38%
- Ευρυτανία: 3,32%
- Πρέβεζα: 3,21%
- Σποράδες: 3,15
- Εύβοια: 3,08%
- Χανιά: 3,00%
Δεν αποκλείονται νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και δεν αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού, μόνο απίθανο δεν είναι να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επιβληθούν νέοι περιορισμοί.
Πάντως, τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό.