Κορονοϊός: Νέο κύμα «σαρώνει» τη χώρα - Ποιες μεταλλάξεις κυριαρχούν
Την έντονη ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρακολουθούν με προσοχή οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας. Η χώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα ακόμη κύμα κορονοϊού, στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, και που κατά τους επιστήμονες θα κορυφωθεί το επόμενο 15νθήμερο.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα – 4.832 για την ακρίβεια. Πρόκειται για αριθμό αισθητά χαμηλότερο από τον αντίστοιχο στις ημερήσιες επιδημιολογικές αναφορές της προηγούμενης εβδομάδας που περιείχαν και 8.000 νέες λοιμώξεις, αλλά που δεν επιτρέπει εφησυχασμό, με δεδομένο, κατά τους ειδικούς, ότι γίνεται υποκαταγραφή θετικών κρουσμάτων, λόγω της χαλάρωσης του testing.
Οι νέοι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία σημειώνουν επίσης συνεχώς αύξηση. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 139 νέες εισαγωγές, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες covid-19 να είναι 644 και στις ειδικές κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ, να φτάνουν τους 255. Από τους τελευταίους, οριακά λιγότεροι από 100 είναι οι διασωληνωμένοι – 97, ανάμεσα στους οποίους μάλιστα βρίσκονται 4 ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 χρόνων.
Η χώρα μετρά 20 ημέρες από την πλήρη αναστολή των μέτρων για τον κορωνοϊό, με τελευταίο και πολύ κομβικό, όπως αποδείχθηκε για την αναχαίτιση του ιού, την «κατάργηση» της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Το αποτύπωμα στις νέες λοιμώξεις και τις εισαγωγές ασθενών έχει ήδη φανεί, ενώ ως το τέλος Ιουνίου θα είναι ορατό και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης)» σημείωσε σε ανάρτησή του στο facebook ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων κατά 41%.
Οι υποπαραλλαγές της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εξαπλώνονται συνεχώς, ενώ σε κάποιες χώρες όπως στην Πορτογαλία, είναι ήδη κυρίαρχες, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC). Παράλληλα, ζητεί να αυξηθεί ο έλεγχος (testing) αλλά και η γονιδιωματική επιτήρηση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.
«Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα κρουσμάτων covid-19, ειδικά σε άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω, αλλά και να επιτηρούν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όπως είναι οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, η πληρότητα στις ΜΕΘ και οι θάνατοι» αναφέρει στην τελευταία έκθεση του το ευρωπαϊκό Κέντρο. Ιδιαίτερη σημασία συνεχίζει να δίνει και στη θωράκιση των πολιτών είτε μέσω του βασικού εμβολιασμού είτε με τον αναμνηστικό εμβολιασμό.