Κορονοϊός μέτρα μετακινήσεις: Αυξημένη η κίνηση, μπλόκα στους δρόμους - Αλλαγές στις βεβαιώσεις και στον τρόπο διασταύρωσης των στοιχείων
Μπλόκα σε κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσα έχουν στηθεί από νωρίς το πρωί προκειμένου να ελεγχθεί συστηματικά η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του 3ου lockdown που τίθεται σήμερα σε ισχύ.
Αυξημένη πάντως είναι και η ροή της κυκλοφορίας σε σχέση με το lockdown Μαρτίου. Τότε είχαμε την εικόνα άδειων δρόμων, ενώ σήμερα θυμίζει απλώς μια μέρα χωρίς μποτιλιάρισμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η επιτήρηση θα γίνεται ακόμα και με drones.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.:
- Θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους
- Έχει αναπτυχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας το οποίο αναπροσαρμόζεται.
- Δεν αποκλείεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και έλεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα από τις 21.00 το βράδυ και μετά.
- Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως πλατείες.
- Ειδικά για τα διόδια οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί: Περνάνε έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα.
Έλεγχος στους εργαζόμενους - Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης
Στο στόχαστρο των εντατικών ελέγχων μπαίνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν μετακινούνται με «μαϊμού» βεβαιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν να ελέγξουν στον δρόμο την πραγματική δραστηριότητα του εργαζόμενου αλλά και το ωράριο εργασίας του.
Πρακτικά, αναζητείται ένας δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης των στοιχείων πέραν της βεβαίωσης μετακίνησης, στην οποία ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει. Η αρχική σκέψη ήταν ο έλεγχος να γίνεται στον δρόμο με τη χρήση τάμπλετ από τις Αρχές, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς πρακτικά δεν μπορούν να εφοδιαστούν με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές όσοι κάνουν τους ελέγχους, έχοντας, μάλιστα, πρόσβαση και στην ΕΡΓΑΝΗ.
Έτσι, η κυβέρνηση οδηγείται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μόνο εντός των επιχειρήσεων και αναζητείται άλλος τρόπος για τον έλεγχο της μετακίνησης του εργαζομένου.
Στον ιδιωτικό τομέα:
- Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
- Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι:
- οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,
- οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
Στον δημόσιο τομέα:
- Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
- Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.