Κορονοϊός lockdown: Η πανδημία καλπάζει, οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και το άνοιγμα της αγοράς απομακρύνεται
Η επέλαση της πανδημίας στη χώρα με την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού και την πίεση που αυτή πυροδοτεί στο ΕΣΥ διαψεύδει τις προσδοκίες και κάθε σχέδιο για άνοιγμα των δραστηριοτήτων πριν το τέλος του μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έβαλαν φρένο στα σενάρια που εν πολλοίς η ίδια η κυβέρνηση συζητούσε για άρση του lockdown εντός Μαρτίου.
Η κα Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως με τα κρούσματα που έχουμε, σήμερα καταδεικνύεται πως δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άρση περιορισμών.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους εμπόρους που με παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο και με ρωτούν "πότε θα ανοίξουμε". Όσο ο ιός μεταδίδεται -και ο ιός μεταδίδεται στις μαζικές διαδηλώσεις όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο κοινωνικής κινητικότητας- τόσο απομακρύνεται το άνοιγμα των καταστημάτων. Εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται» τόνισε, χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ενδεικτική της δύσκολης συγκυρίας είναι και η έκκληση Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς να σπεύσουν να βοηθήσουν το ΕΣΥ και την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας παρέχοντας μάλιστα και μια σειρά ευνοϊκών κινήτρων για τη συμμετοχή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καθώς το πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του με τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μεγαλύτερη έξαρση εισαγωγών στο ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας. Ανησυχία, προκαλούν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, καθώς αυξάνουν κατά 40% με 60% τη μεταδοτικότητα του ιού, όπως άλλωστε είπε και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη (ΑΝΤ1).
Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζουν σήμερα οι επιδημιολόγοι προκειμένου να αξιολογήσουν διεξοδικά τα αρνητικά δεδομένα των τελευταίων ημερών ώστε την Παρασκευή να λάβουν τις αποφάσεις τους που θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση.
«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού (ΑΝΤ1) τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με παράλληλα μέτρα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν είναι σίγουρη αν αυτό θα είναι εφικτό να γίνει μέσα στον Μάρτιο.