Κορονοϊός Lockdown: Η έκρηξη κρουσμάτων οδηγεί σε νέα μέτρα - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για τη στρατηγική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μετά το χθεσινό άλμα στα κρούσματα (1.261), η επιδημιολογική εικόνα των επομένων ημερών θα κρίνει το αν θα πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα, πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου «Νοεμβρίου».
Εάν δηλαδή σήμερα και αύριο τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία πάνω από τα 1500-1700 κρούσματα, τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε σκληρότερο lockdown καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως η κατάσταση ξεφύγει και φτάσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου .
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και αρκετό καιρό.
Στη συζήτηση επανέρχεται η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ αυτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 που ισχύει έως σήμερα ενώ στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο για ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τόνισε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται στο τραπέζι ακόμη και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα.
Ωστόσο, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή δεν είναι από τα πλέον πιθανά σενάρια τη στιγμή που εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τη κυκλοφορία. Κι αυτό διότι, όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινείται, τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα όποια νέα μέτρα θα αποφασιστούν, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν αύριο Πέμπτη.
Άνοδο δείχνουν τα λύματα
Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».
«Το κρίσιμο σημείο για να μην επαναληφθεί η πορεία του Νοέμβρη»
Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».
Στο διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Σαρηγιάννης: Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες η λύση
Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Σταμπουλίδης: Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου
«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανερμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Σε ερώτηση, εάν η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει νέο λουκέτο στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».
Ακόμα, υποστήριξε ότι το click away και το click inside περιόρισαν την κινητικότητα, λέγοντας ότι αν πρέπει να περιοριστεί κι άλλο η κινητικότητα, θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και οι ειδικοί.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, έκανε λόγο ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους. Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.
Ερωτηθείς σήμερα για τα σχολεία ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε Α. Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν.