Κορονοϊός Λινού: Η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να ανοίξει
Το "καμπανάκι" του κινδύνου έκρουσε η Αθηνά Λινού σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. "Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες" δήλωσε στο MEGA η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
"Να συνεχίσουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό».
Στο ερώτημα ποιες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, σημείωσε ότι «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε». Η κ. Λινού σημείωσε ότι η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει, ενώ είπε ότι, σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.
«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» δήλωσε.
Ακόμα, η επιδημιολόγος υποστήριξε ότι «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».
Σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση από νομό σε νομό, εξήγησε ότι αυτό επαφίεται στην επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού.
«Η νόσος είναι τέτοια που δεν είναι ενιαίος ο επιπολασμός της. Μπορεί σε κάποιους νομούς για 15-20 ημέρες να υπάρχει τεράστια έξαρση και σε άλλους να πάνε μια χαρά τα πράγματα. Δεν έχουμε όμως τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ για να μας καθορίζουν που τα πράγματα είναι ασφαλής και που δεν είναι».
Εστίαση: Με λουκέτο απειλείται το 50% των επιχειρήσεων, λέει η ΓΣΕΒΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση μίλησε στο ΟPEN TV από το Γκάζι όπου σε ένα μόνο τετράγωνο έκλεισαν δέκα καταστήματα εστίασης, είπε: «Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και το 50% βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου».
Συνεχίζοντας ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια. «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει 40 καταστήματα εστίασης τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Έχουμε κλειστές επιχειρήσεις και σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση. Τόσα θα δούμε πόσα λουκέτα θα έχουμε».
Συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό τόνο, ο κ. Καββαθάς είπε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι «ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο». «Είναι μία σειρά κλάδων που είναι συνεργάτες της εστίασης από τον πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί την στήριξη από την πλευρά της πολιτείας μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις γιατί δεν έχουμε πάρει καμία ουσιαστική βοήθεια. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί ιδιαίτερα», τόνισε.