Κορονοϊός: Καμπανάκι Αρκουμανέα για τη Βόρεια Ελλάδα - Υπάρχει ανησυχία, τα lockdowns θα συνεχιστούν
Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει φόβος επιδημιολογικής έξαρσης, άρα «η τακτική των τοπικών, μίνι lockdown θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο κόκκινο».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο, το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις. «Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2.000 – 2.500», είπε.
Ανήλικοι ένα στα τρία κρούσματα - Το εμβόλιο θα μας σώσει
Για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες, υπογράμμισε ότι «το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αύξηση μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη.
«Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», είπε και πρόσθεσε ότι πέρυσι παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε δέκα ημέρες.
Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να περιμένουν να αυξηθούν τα κρούσματα πρώτα: «Το εμβόλιο θα μας σώσει ειδικά τώρα που είναι σε μείωση η πανδημία»
Αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία εμβολιαστική δόση, τόνισε πως «το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώνουν ζωές» και πρέπει «να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media».
Ερωτηθείς για τα πλαστά πιστοποιητικά ο κ. Αρκουμανέας είπε: «Μας ανησυχεί. Υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μπορούμε να ελέγξουμε ως ενός βαθμού».
Τέλος, όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου και αν θα αρχίσει να χορηγείται στον γενικό πληθυσμό ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ εξήγησε πως «έχουν βγει συγκεκριμένες οδηγίες. Έχουμε στοιχεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα δούμε πως θα πάμε» και έκλεισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι δύο δόσεις.