Κορονοϊός: Η Βρετανία θα αγγίξει την ανοσία της αγέλης από Δευτέρα 12 Απριλίου
Η Βρετανία, από τη Δευτέρα θα μπορεί να προσδοκά την ανοσία της αγέλης στον κορονοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου University College London (UCL), που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού - είτε μέσω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης προσβολής τους από άλλον κορονοϊό - θα φτάσει το 73,4% έως στις 12 Απριλίου ποσοστό που θα είναι αρκετό, ώστε η Βρετανία να αρχίσει να παίρνει ανάσες.
Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου, που κάνει λόγο για ανοσία ποσοστού 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι επίσημοι υπολογισμοί από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού. Έκτοτε το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ακόμα 7,1 εκατομμύρια πολίτες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 100.000.
Πιστεύεται ότι ένας στους 10 ανθρώπους έχει επίσης κάποια έμφυτη ανοσία που απέκτησε από λοιμώξεις άλλων κορονοϊών, αλλά και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντισωμάτων. Ο καθηγητής Καρλ Φρίστον από το UCL δήλωσε στην The Daily Telegraph εντυπωσιασμένος από τις εκτιμήσεις για την ανοσία της αγέλης και ότι το ποσοστό 70% συλλογικής ανοσίας προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορονοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία.
Υποχωρούν τα ποσοστά των μολύνσεων
Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Αγγλία αρχίζει να έχει θετικό αντίκτυπο, καθώς τα ποσοστά των μολύνσεων μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα ευρήματα επισκόπησης που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Από τη μελέτη REACT, η οποία διεξάγεται από επιστήμονες του Imperial College London, διαπιστώθηκε πως οι μολύνσεις μειώθηκαν περίπου κατά 60% από την περασμένη αντίστοιχη μελέτη που είχε γίνει τον Φεβρουάριο. Ο μέσος όρος είναι τώρα μόλις ένας μολυσμένος άνθρωπος στους 500.
Ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος REACT, δήλωσε πως η «ικανοποιητική μείωση στις μολύνσεις» είναι «πραγματικά καλό νέο» και «δείχνει ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ενώ αντανακλά τους τρεις μήνες του λοκντάουν, αποτελεί επίσης ένδειξη πως η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αποτέλεσμα, δήλωσε ο Έλιοτ.
«Τα ποσοστά (των μολύνσεων) είναι σαφώς χαμηλότερα στην ομάδα που έχει εμβολιασθεί περισσότερο, η οποία είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, οι ηλικίες 65-74 και οι ηλικίες 75 συν», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Έτσι πιστεύω πως αρχίζουμε να βλέπουμε ... το αποτέλεσμα των εμβολιασμών».
Οι ερευνητές της REACT επισήμαναν πάντως ότι η ταχύτητα της μείωσης των μολύνσεων άρχισε να επιπεδοποιείται στα μέσα Μαρτίου και δήλωσαν πως η τάση θα πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά. Πολλά σχολεία άρχισαν να επαναλειτουργούν πλήρως την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19 θα χαλαρώσουν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, με την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και των υπαίθριων χώρων φιλοξενίας.