Κορονοϊός: Η έκρηξη στην Κίνα δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση νέων στελεχών
Η έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα μετά την χαλάρωση των μέτρων δείχνει να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων στελεχών του SARS-CoV-2.
Θα μπορούσε να είναι κάποιο υβριδικό στέλεχος, ένας συνδυασμός των υποπαραλλαγών που ήδη κυκλοφορούν. Θα μπορούσε όμως να είναι ένα εντελώς νέο στέλεχος, εκτιμούν ειδικοί.
«Η Κίνα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και η ανοσία είναι περιορισμένη. Αυτό δείχνει να είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη νέου στελέχους»« λέει στο Associated Press o δρ Στούαρτ Κάμπελ Ρέι, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς».
Κάθε νέα λοίμωξη, οπουδήποτε στον πλανήτη, δίνει ευκαιρία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.
Πρόσφατα η Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων ήρε την αυστηρή πολιτική «μηδενικής Covid» και, παρόλο που η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λίγοι έχουν λάβει αναμνηστική δόση.
Τα κινεζικά εμβόλια είναι εξάλλου λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής λοίμωξης, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA της Δύσης. Το έδαφος είναι έτσι γόνιμο για την εξέλιξη νέων παραλλαγών.
«Όταν βλέπουμε μεγάλα κύματα λοιμώξεων, συνήθως ακολουθεί η παραγωγή νέων στελεχών» λέει ο Ρέι,
Δεκάδες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον έχουν ανιχνευθεί στην Κίνα, ανάμεσά τους το BF.7 που δείχνει να τροφοδοτεί το νέο κύμα.
Τα νέα στελέχη που ενδεχομένως ξεπηδήσουν πιθανότατα θα είχαν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν θα προκαλούν και σοβαρότερη λοίμωξη, αν και οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει εγγενής βιολογικός μηχανισμός που θα καθιστούσε τον ιό πιο ήπιο με την πάροδο του χρόνου.
«Ένα μεγάλο μέρος της ηπιότητας των κρουσμάτων που βλέπουμε τους τελευταίους 6-12 μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου οφείλεται στη συσσωρευμένη ανοσία είτε μέσω του εμβολιασμού είτε λόγω λοίμωξης, και όχι στο ότι ο ιός έχει αλλάξει»« επισημαίνει ο Ρέι.
Το σχέδιο της Κίνας για την παρακολούθηση του κοροναϊού περιλαμβάνει κέντρα αναφοράς σε τρία νοσοκομεία ανά επαρχία, τα οποία συλλέγουν δείγματα από ασθενείς που καταφθάνουν για νοσηλεία καθώς και από όσους πεθαίνουν με αναπνευστικά συμπτώματα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Ζου Ουενμπό του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η Κίνα δημιουργεί επίσης εθνική βάση γενετικών δεδομένων για να «παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο» την εμφάνιση και εξάπλωση νέων στελεχών και τις δυνητικές συνέπειές τους για τη δημόσια υγεία.
Σε αυτή τη φάση, όμως, τα δεδομένα που αναφέρει η Κίνα για την γονιδιωματική επιτήρηση της επιδημίας είναι περιορισμένα, επισημαίνει ο Τζέρεμι Λούμπαν, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
«Δεν γνωρίζουμε για όλα όσα συμβαίνουν» λέει. Είναι όμως σαφές ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».