Κορονοϊός: Γιατί αναβλήθηκε η σημερινή ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια
Για την Πέμπτη μεταφέρθηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Η ενημέρωση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, ωστόσο μεταφέρθηκε για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 18:00.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αλλαγή της ημέρας έγινε για τη διευκόλυνση των ΜΜΕ που θα καλύπτουν την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου.
Ανησυχία για τα δύο κρούσματα με στελέχη μετάλλαξης του Covid 19
Δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην χώρα μας, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Αττική και την Κρήτη. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη κορονοϊού εντοπίστηκε σε δύο κρούσματα: Σε ένα στην Αττική και σε ένα στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίσθηκε σε κρούσμα, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Εως 60.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Τον κίνδυνο για εκ νέου επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εφόσον διαπιστωθεί «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορονοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον».
Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως αυτήν τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 - 60.000.Ο καθηγητής σημείωσε πως «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600», τονίζοντας: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό».
Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας «δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε τα εμβόλια για να εμβολιαστούμε», σχολιάζοντας τις παροδικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer / BioNTech μέσα στον Ιανουάριο.
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις «τα περίφημα viriants» (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».