Κορονοϊός ΕΟΔΥ: Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων στη χώρα μας- Τι δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων και των νέων μολύνσεων από κορονοϊό με δεδομένο ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης ώστε να γίνει συνείδηση η αξία του εμβολίου και μάλιστα η τρίτη δόση. Σε αυτό το πλαίσιο θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Ζαούτης, θα γίνουν παρεμβάσεις σε δύο βασικές παραμέτρους σε ό,τι αφορά την καταγραφή θανάτων από την COVID- 19:
Πρώτα από όλα, αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε από όσους ασθενούν πόσοι πεθαίνουν. Η αλλαγή σε αυτό το δείκτη θα έχει ως εξής: Θα υπολογίζουμε από τους εμβολιασμένους που νόσησαν πόσοι πέθαναν. Με την αλλαγή αυτή θα έχουμε μια σαφή εικόνα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Δεύτερον, αυτήν τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει κοινό τρόπο χαρακτηρισμού του ασθενούς που κατέληξε από covid. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ακολουθούμε την αρχική οδηγία του ΠΟΥ ότι όποιος είναι θετικός σε COVID ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του θεωρείται θάνατος από COVID.
Στη Βρετανία έχουν διαφοροποιήσει αυτό το κριτήριο και έχουν βάλει χρονικό περιθώριο από την ημέρα της διάγνωσης τις 28 ημέρες, μετά από αυτές δεν θεωρείται θάνατος COVID. Αντιστοίχως στην Ισπανία θεωρείται θάνατος COVID μέχρι και στις 30 μέρες από τη διάγνωση, ενώ τέλος στη Δανία και τη Σουηδία θεωρούν ευθύς εξ αρχής ασθενή μόνο αυτόν που βγήκε θετικός σε PCR και δεν καταγράφουν κρούσματα από rapid τεστ. Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η Ελλάδα περιλαμβάνει ένα 20% περίπου περισσότερους θανάτους από COVID από αυτούς που καταγράφουν οι υπόλοιποι.
Ο κ. Ζαούτης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αίτημα το ECDC ώστε να αποκτήσει όλη η Ευρώπη ενιαίο σύστημα καταγραφής.
Επιπλέον όπως είπε, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.
Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη που έκανε ο κ. Ζαούτης με τον καθηγητή Παρασκευή είναι ότι τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν συμβαίνει άρα μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης (πρώτη μέρα από συμπτώματά και νωρίτερα).
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε ήδη καταγραφές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως μέσα στην πανδημία. Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς με COVID είναι βαριά νοσούντες και παραμένουν πολλές ημέρες στις ΜΕΘ.
Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, των εμβολιασμένων δηλαδή που νόσησαν.
Συγκεκριμένα στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39, το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.
Σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.
Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.