Κορονοϊός: «Ενδεχομένως η βρετανική μετάλλαξη να έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα»
Για τις μεταλλάξεις του ιού και την επικινδυνότητά τους, τα νέα δεδομένα στη μάχη των εμβολίων, αλλά και το τι αλλάζει στις μάσκες από την αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του ιού μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης.
Όπως τονίζει, οι μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Ν. Αφρικής, «φέρνουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση και στα επόμενα βήματα στη μάχη με τον κορονοϊό. Από τη μία έχουμε το στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το Β117 το οποίο έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και σιγά-σιγά βγαίνουν δεδομένα τις τελευταίες δέκα μέρες ότι ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα ανά μόλυνση και αυτά τα δύο μαζί δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση, γιατί συνολικά μιλάμε για κάτι το οποίο θα επιφέρει περισσότερους θανάτους. Και λόγω μεταδοτικότητας τα μέτρα τα οποία έχουμε συνηθίσει να έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την διασπορά του ιού, δεν είναι επαρκή για να τον περιορίσουν».
Σχετικά με την προοπτική χρήσης μεικτών δόσεων του εμβολίου, ο καθηγητής αναφέρει ότι «υπάρχει βρετανική έρευνα που λέει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού εναλλασσόμενων δόσεων από διαφορετικά εμβόλια. Είναι αυτό μία πιθανή διέξοδος σε αυτή την προσπάθεια.
Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση πριν από αρκετές εβδομάδες στην αρχή με κάποιες ανησυχίες γιατί κυκλοφόρησε η οδηγία ότι θα επέτρεπε η κυβέρνηση τα εναλλασσόμενα εμβόλια και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είχε ελεγχθεί ακόμα μέσα από τις κλινικές δοκιμές.
Γνωρίζουμε ότι ξεκινάει μία κλινική δοκιμή όπου εναλλάσσεται το εμβόλιο της Astrazeneca με το εμβόλιο της Pfizer. Στην περίπτωση που αυτή η κλινική δοκιμή δείξει ότι αυτή η εναλλαγή είναι εξίσου αποτελεσματική με την απλή χρήση των εμβολίων, δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό. Όμως δεν είναι ώρα να συζητήσουμε χρήση με αυτό το συνδυασμό».
Για τις ελπίδες που φέρνει η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου που ανακοίνωσε το ακαδημαϊκό έντυπο Lancet και είναι αρκετά υψηλά και ενδεχομένως να αλλάξουν και τον χάρτη της διανομής των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κατζουράκης ανέφερε: «Είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα, είναι πολύ αποτελεσματικό το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα εμβόλια για το ποιο είναι καλύτερο γιατί είναι διαφορετικά τα κριτήρια αλλά είναι τόσο καλό αν όχι καλύτερο από της Astrazeneca από ότι φαίνεται σαν εμβόλιο και μπορεί να λύσει τα προβλήματα της διανομής, όπως λέτε. Ξέρω ότι κάποιες χώρες όπως το Ιράν έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με τη Ρωσία. Οπότε αυτό λύνει τα χέρια σε πολλές χώρες να προχωρήσουν σε συμφωνίες».
Σχετικά με το αν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλάζουν και τα δεδομένα στη χρήση των μασκών, απαντά ότι «από τη στιγμή που μιλάμε για ένα νέο στέλεχος που είναι περίπου 50% πιο μεταδοτικός θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε κατά μέσο όρο και τουλάχιστον 50% πιο προσεκτικοί. Δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα απόστασης.
Επίσης έχει συζητηθεί και το θέμα της καλύτερης μάσκας. Δηλαδή τη χρήση μιας μάσκας μπορεί να κατακρατά το 95% των σωματιδίων. Αυτό θα ήταν πολύ καλό. Γνωρίζουμε ας πούμε ότι στη Γερμανία σε κάποιες περιοχές στη Βαυαρία αν θυμάμαι καλά έχουν προχωρήσει σε οδηγίες για χρήση τέτοιας μάσκας αν και είναι δύσκολο να τις έχουμε και να τις βρούμε. Όπως παρακολουθήσαμε στις εκλογές στην Αμερική παρατηρήσαμε ότι οι πολιτικοί εκεί πέρα είχαν αρχίσει να φορούν διπλή μάσκα να φοράνε χειρουργική μάσκα και από πάνω πάνινη μάσκα. Να παίρνουν στην ουσία ένα μέτρο παραπάνω».