Κορονοϊός εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση αισιοδοξεί, οι γιατροί διαμαρτύρονται και τα εμβόλια δεν επαρκούν
Θολό παραμένει το τοπίο με την πορεία και τη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα με αντιφατικά στοιχεία να συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί.
Από τη μια, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία δεδομένης πάντα της προμήθειας δόσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο κ. Γεραπετρίτης «αυτήν τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 συμπολίτες μας που αντιστοιχεί κοντά στο 0,8% του πληθυσμού. Είναι επιλογή μας να πηγαίνουμε με σταθερή ροή στους εμβολιασμούς», εξήγησε, άλλωστε «δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις σωρευτικούς εμβολιασμούς πρώτων δόσεων και να διακινδυνεύσεις τις δεύτερες δόσεις».
Ο ρυθμός των εμβολιασμών όπως προαναγγέλλεται θα είναι δυναμικός και γι’ αυτό και από σήμερα προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ ετοιμάζονται τα τέσσερα μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές πάντως, τονίζουν την προαναφερθείσα πανευρωπαϊκή δυσλειτουργία με την προμήθεια σημαντικού αριθμού δόσεων, αφού, η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμα σταθερή και ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών.
Σημαντικός παράγοντας στην όλη διαδικασία είναι το απόθεμα το οποίο πρέπει να υπάρχει προκειμένου να καλύπτονται τα όποια κενά μπορεί να εμφανιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , οι ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα θα σημειώσει ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων.
Επιστήμονες: Πάμε καλά... Μένει να έρθουν τα εμβόλια
«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες σημειώνει μιλώντας στο MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος. Πρόσθεσε δε ότι «η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες.
Από την πλευρά της η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την επάρκεια του εμβολίου, λόγω κυρίως του σχεδιασμού της ΕΕ» και πρότεινε να «δοθεί η δυνατότητα σε χώρες που μπορούν να παράξουν εμβόλια να τα παράξουν δωρεάν. Να ελευθερωθεί η τεχνολογία δηλαδή, κάτι που υπάρχει σαν αίτημα», όπως είπε, επικαλούμενη δε και τη σχετική δήλωση του Άντονι Φάουτσι. «Είναι υποχρέωση των πλουσιότερων χωρών, αλλά και σε όφελός τους να βοηθήσουν» σημείωσε.
Νοσοκομειακοί γιατροί: Στα νοσοκομεία το βάρος του εμβολιασμού - Ελλείψεις σε προσωπικό, αναγκαστική απλήρωτη υπερεργασία
Από την άλλη όμως πλευρά, υπάρχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επιβάλλονται για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο του εμβολιασμού. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το βάρος της διαδικασίας έχει πέσει στα νοσοκομεία μιλούν για αναγκαστική απλήρωτη υπερεργασία και ζητούν η διαδικασία του εμβολιασμού να περάσει στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Ειδικότερα, το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για την επ’ αόριστον μετακίνηση γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας –μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγου και ειδικευομένων– στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Όπως τονίζει η Ένωση, «το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά». Και προσθέτει: «Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του του δικού τους νοσοκομείου, χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων».
«Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών για τον πληθυσμό, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς. Δεν νοείται εμβολιαστικό κέντρο, όπου το προσωπικό του την μία μέρα θα απασχολείται στο εμβολιαστικό κέντρο και την άλλη στο τμήμα που εργάζεται αυξάνοντας την πιθανότητα διασποράς. Δεν νοείται κέντρο χωρίς αναγκαίους χώρους υποδοχής και αναμονής των εμβολιασθέντων, με τα περισσότερα νοσοκομεία να μην μπορούν να τους εξασφαλίσουν» τονίζουν και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο.
Επιπλέον, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καταγγέλλει τη διοικητική υπηρεσία για την έκδοση επίσημου εγγράφου στο οποίο γίνεται αναφορά σε προσφορά υπηρεσίας γιατρών στο κέντρο εμβολιασμού με ωράριο από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, σε προφορική ενημέρωση από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται «ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως “κοινωνική προσφορά”. Επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού». Και η ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου».
Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» καταγγέλλει τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός του νοσοκομείου για τον γενικό πληθυσμό χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση και με «ανακύκλωση» του προσωπικού που ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του «Θριασίου».
Τι λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία;
«Είναι απαράδεκτο να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Είναι επικίνδυνο να υπάρχει συνωστισμός στη διάρκεια των εμβολιασμών και δεν είμαι σίγουρη πόσο έχει οργανωθεί αυτό» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Κατά την κ. Λινού «είναι ψευδής η ασφάλεια του νοσοκομείου σε τυχόν παρενέργειες του εμβολίου διότι -όπως σημειώνει- οι κίνδυνοι από άλλα προβλήματα εκεί είναι μεγαλύτεροι. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχεις 20-30 χιλιάδες ανθρώπους την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο και μάλιστα σε νοσοκομεία, και για κείνους που πάνε να εμβολιαστούν και για τους νοσηλευόμενους».
Σε κινητοποιήσεις οι γιατροί
Κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί στην 3η και 4η ΥΠΕ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, προετοιμάζεται για την πανυγειονομική απεργία τον Φεβρουάριο που θα συμμετέχουν τα υπόλοιπα σωματεία και οι ομοσπονδίες των υγειονομικών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με τους χιλιάδες συναδέλφους που νόσησαν και την αναστολή αδειών του προσωπικού εδώ και μήνες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, με την κυβέρνηση να προχωράει αντί για προσλήψεις σε μετακινήσεις υγειονομικών από άλλες υγειονομικές περιφέρειες για να τις καλύψει. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων συνεχίζει να είναι στα αζήτητα, με την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων να συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός των υγειονομικών προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια επαρκών δόσεων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».