Κορονοϊός εμβολιασμοί: H Βρετανία αρχίζει να χορηγεί στους πολίτες το εμβόλιο της AstraZeneca
H Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα αρχίσει να εμβολιάζει από σήμερα τους πολίτες της με το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.
“ Είναι ένα σημείο καμπής στη μάχη μας εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ελπίζω να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας”, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Τον Δεκέμβριο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19. Μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν λάβει.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι πιο φθηνό από αυτό της BioNTech και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου. Η Ινδία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca χθες Κυριακή για έκτακτη χρήση.
Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτικό. Χθες Κυριακή καταγράφηκαν σχεδόν 55.000 νέες μολύνσεις, ενώ περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πεθάνει από covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.
Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στον εμβολιασμό. Πλέον προτεραιότητα έχει δοθεί στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη. Ωστόσο κάποιοι Βρετανοί γιατροί έχουν επικρίνει την αλλαγή στρατηγικής.
H συνολική, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικότητα, του εμβολίου κατά της covid-19 της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση, είναι της τάξης του 70% και η προστασία ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης.
«Αποτελεσματικό με τις μεταλλάξεις»
«Γίνεται η πρώτη δόση και στη συνέχεια προστατεύεστε, ελπίζουμε σε 21 ημέρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε τη δεύτερη δόση μεταξύ της 4ης και της 12ης εβδομάδας, οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 4ης και 12ης εβδομάδας και η προστασία αυτής της δεύτερης δόσης είναι επίσης περίπου 70%», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, σερ Μενέ Πάγκαλος.
Τονίζει ότι κανείς δεν έχει πάει στο νοσοκομείο ή έχει αρρωστήσει σοβαρά μετά την πρώτη και δεύτερη δόση.
«Όσο περισσότερο πλησιάζετε μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και υπάρχουν δεδομένα στην ταυτότητα του εμβολίου που αποδεικνύουν την εικόνα ανοσοαπόκρισης από τους ασθενείς, που δείχνει ότι όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο καλύτερη είναι η ανοσοαπόκριση.
Επομένως, η πεποίθησή μας είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό το "γλυκό σημείο" μεταξύ 8ης και 12ης εβδομάδας, ελπίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα θα αυξηθεί» σημειώνει.
Τονίζει ότι «το πλεονέκτημα αυτού του εμβολίου είναι ότι είναι σχετικά φθηνό, διατηρείται στο ψυγείο, που σημαίνει ότι πρέπει να το αποθηκεύσετε μόνο στους 4 βαθμούς Κελσίου και είναι εύκολο στη χρήση με μια ευέλικτη απλή δόση.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί σε πολλά άτομα η πρώτη δόση και στη συνέχεια, σε διάστημα μεταξύ 4ης και 12ης εβδομάδας, να γίνει η δεύτερη δόση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Αυτό το κάνει για μένα, ένα εμβόλιο που είναι πολύ πιθανό να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τελικά σε όλο τον κόσμο, καθώς θα λαμβάνουμε έγκριση και από άλλες χώρες».
Το εμβόλιο έλαβε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απάντησε ότι τα δεδομένα που είχαν δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσουν σε πιθανή έγκριση του εμβολίου.
Ο σερ Μενέ Πάγκαλος εκφράζει την έκπληξή του για τα σχόλια του ΕΜΑ. «Παρέχουμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τις ίδιες πληροφορίες με τη Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου και με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο».