Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και σήμερα, πάνω από 3.000 τα περιστατικά - Ενημέρωση από Κικίλια στις 6 το απόγευμα
Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως στην Αττική εκπέμπουν SOS και μιλούν για δραματικές εφημερίες. Σημειώνεται ότι οι πληρότητες σε ΜΕΘ Covid της Αττικής αγγίζουν πλέον το 95%.
Το απόγευμα στις 6.00, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ, καθώς και για επιπλέον ιδιωτικά νοσοκομεία που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν στην οδό Μεσογείων θα ανακοινωθεί ότι στο εξής θα δέχεται μη Covid περιστατικά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κορονοϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός. Σήμερα ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κορονοϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εντολή δόθηκε χθες και σήμερα άρχισε η εκκένωσή του.
Παράλληλα υπήρξαν σκέψεις να μετατραπούν σε νοσοκομεία covid και τα Άγιοι Ανάργυροι και Τζάνειο, ωστόσο αποφασίστηκε επί του παρόντος η μετατροπή να γίνει μόνο για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
«Αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης»
"Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει", σημείωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου υγείας που αφορά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα"
Η κυρία Πελώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, υπογράμμισε ότι "τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει. Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Προφανώς υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει". Υπό αυτό το πρίσμα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι "αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση".
Τι δείχνουν τα λύματα
Διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου, σε κάποιες περιοχές σε πολύ υψηλά ποσοστά, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορoνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου.
Τα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν πως την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1000% στα Χανιά.
Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στο Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά όμως επίπεδα.
Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς» στη χώρα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορονοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», είπε.
«Διασωληνωμένοι και θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται»
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε για τις επόμενες εβδομάδες.
«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι», πρότεινε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.