Κορονοϊός Δημόπουλος: Νέα μέτρα αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων
Την λήψη νέων μέτρων προανήγγειλε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων, μετά την χθεσινή ''έκρηξη'' των ημερήσιων να αγγίζουν τα 843. Ωστόσο αμέσως πρόσθεσε, συνομιλώντας με εκπομπή του ΣΚΑΪ, πως προς στιγμήν δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια ακόμα και στις ΜΕΘ. «Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα» δήλωσε, και κατόπιν υπογράμμισε:
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ».
Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο κος Δημόπουλος, είναι πιθανό η αύξηση των κρουσμάτων να αποτελεί απόρροια της μόλυνσης νεαρότερων σε ηλικία ατόμων, οι οποίοι νοσούν ήπια. Ωστόσο επισήμανε πως αν αυτό συνεχιστεί, αναπόφευκτα θα υπάρξει διασπορά προς το σύνολο.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας» εξήγησε.
Επιπροσθέτως, ο πρύτανης εξήγησε πως ο εμβολιασμός αποτελεί το μεγάλο ''όπλο'' αντιμετώπισης του ιού, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να ληφθεί το εμβόλιο από τον μισό πληθυσμό έως το καλοκαίρι. Παράλληλα, προσπάθησε να εξηγήσει τις δύο κύριες αιτίες των καθυστερήσεων:
«Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον», κατέληξε.