Κορονοϊός διασπορά: «Καμπανάκι» για νέες εξάρσεις - Πως δημιουργήθηκαν καινούργιες εστίες υπερμετάδοσης
Παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά σε πτωτική του πορεία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως νέες εστίες διασποράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ειδικότερα, με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία.
Τονίζεται πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα ύφεση περίπου 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί.
Επιπροσθέτως, σε ορισμένες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και αλλού (Πτολεμαΐδα, Ξάνθη, Κόρινθο), η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει ακόμη και το 7%, γεγονός που δείχνει πως σε όλη την επικράτεια υπάρχουν μικροεξάρσεις της επιδημίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.
«Ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
«Ανάσα» στα νοσοκομεία
Μειωμένος είναι αριθμός των νέων εισαγωγών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για πρώτη φορά ύστερα αρκετές εβδομάδες, την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση των νοσηλειών που παρατηρείται στην Αττική. Το ποσοστό φθάνει κατά 20%, στη Θεσσαλονίκη κατά 35%, ενώ αντίθετα λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών, τόσο στην Πάτρα όσο και στα Ιωάννινα.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.