Κορονοϊός Αττική: Δραματική αύξηση στα ενεργά κρούσματα - Φόβοι για ισχυρό τρίτο κύμα [vids]
Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς ύστερα από τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά το πέρας των εορτών και υπό το φόβο όσων έλαβαν χώρα τα Θεοφάνεια. Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών. Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι η Αττική.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες αυξήθηκαν, ενώ η Δυτική Αττική που βρίσκεται σε αυστηρότερο lockdown, δείχνει να μην έχει ανταποκριθεί και να έχει ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς πριν από δύο ημέρες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν στα 2.215 και σήμερα (06/01) έφτασαν τα 2.520. Η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων που προβληματίζει περισσότερο είναι στη Δυτική Αττική, 266 ενεργά κρούσματα και στη Δυτική Αθήνα, 362 ενεργά κρούσματα.
Ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να προσθέσει ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι τα τοπικά lockdown πληθαίνουν μέρα με τη μέρα κι ο χάρτης αυξημένης διασποράς του κορονοϊού διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα, στην Αττική τα λύματα δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες χαρακτηρίζουν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων πρόωρο και κίνηση ρίσκου.
«Ελπίζω να μην ξεφύγαμε πολύ. Το επόμενο 15ημερο το φοβόμαστε πολύ» δήλωσε η Μίνα Γκίκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία. «Υπήρξε διασπορά, όχι ακόμα τάση αύξησης αλλά θα το παρακολουθήσουμε» είπε με τη σειρά του ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ, που έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα της Αττικής. «Αυτή την εβδομάδα που επιστρέφει η πόλη στην κανονικότητα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου», είπε σχετικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.