Βάφτηκε κίτρινη η θάλασσα στην Κόρινθο - Ανάστατοι οι κάτοικοι - Τι συνέβη
Κιτρίνισε η επιφάνεια της θάλασσας στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου στην Κόρινθο και ανησύχησε αρκετούς πολίτες που φοβήθηκαν ότι είναι αποτέλεσμα ρύπανσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά κατά την περίοδο της άνοιξης και οφείλεται στη γύρη, η οποία καταλήγει στο νερό και δημιουργείται αυτή η αλλαγή χρώματος.
Πώς μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα εν μέσω αφρικανικής σκόνης και γύρης
Αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» τη χώρα και μαζί με τη γύρη καθιστούν πολύ δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Άτομα με άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα αναπνοής, καλό θα είναι να μένουν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα.
Οι πνευμονολόγοι συστήνουν να μην κάνουμε έντονη άσκηση και να μην κουραζόμαστε. Υπάρχει όμως και ένα μυστικό, που όσοι το ακολουθούν αναπνέουν καλύτερα και βοηθάει περισσότερο και από τη μάσκα προστασίας. Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στο ERTnews:
«Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα».
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ήδη έχει κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.