Κόντρα Κεραμέως - αντιπολίτευσης: «Δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά η ανεργία μειώθηκε 50% από όταν αναλάβαμε»
«Είναι στο 9% η ανεργία, αυτό σημαίνει συνολική μείωση κατά 50% από το 2019. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει μειώσει τόσο την ανεργία. Μιλάμε για δημιουργία 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας» σημείωσε μεταξύ άλλων
Τα εργασιακά αποτέλεσαν το νέο σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με την Νίκη Κεραμέως - παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα ο κρατικός προϋπολογισμός - να καταλογίζει στην αντιπολίτευση «καταστροφολογία» και τα κόμματα να καταγγέλλουν πως ο πληθωρισμός υπερκαλύπτει τις όποιες αυξήσεις.
«Παρουσιάζετε μια εικόνα απόλυτης καταστροφής. Είναι όλα ρόδινα; Όχι. Είναι στο 9% η ανεργία, αυτό σημαίνει συνολική μείωση κατά 50% από το 2019. Δεν υπάρχει άλλη χώρα κύριε Γερουλάνε που να έχει μειώσει τόσο την ανεργία. Μιλάμε για δημιουργία 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν πως η κυβέρνηση παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη εικόνα της πραγματικότητας.
«Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλο», ανέφερε νωρίτερα ο Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε πως «ό,τι και να λέτε για την αύξηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ». «Εσείς μπορείτε να ζήσετε με σύνταξη 610 ευρώ; Η αύξηση στις συντάξεις είναι κοροϊδία, υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλη (ΚΚΕ).
«Δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τη τελευταία πενταετία. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21%», αντέτεινε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως ο Ιανουάριος έρχεται με αύξηση των συντάξεων κατά 2,4% και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Η ίδια, αναφερόμενη στο 2025, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου, στηρίζεται σε 5 + 1 πυλώνες πολιτικής που είναι η τόνωση της απασχόλησης, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περαιτέρω βήματα για την ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με όλες τις καρτέλες των ασφαλισμένων που είναι χειρόγραφες να ψηφιοποιούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ όπως ανέφερε ότι υπάρχει κι ένας οριζόντιος πυλώνας, που είναι η ενίσχυση του εισοδήματος για όλους.