Κόντρα επιστημόνων για τη σεισμική έξαρση στο Χαλάνδρι
Αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η σεισμική έξαρση που παρατηρείται στην περιοχή Χαλανδρίου-Χολαργού-Αγίας Παρασκευής.
Αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η σεισμική έξαρση που παρατηρείται, με μεγάλη συχνότητα, τον τελευταίο μήνα στην ευρύτερη περιοχή Χαλανδρίου-Χολαργού-Αγίας Παρασκευής.
Από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 30 σεισμοί πολύ μικρού μεγέθους. Μπορεί το μέγεθός τους να είναι πολύ μικρό ωστόσο η περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και όπως είναι αναμενόμενο οι κάτοικοι ανησυχούν, πόσο μάλλον όταν η μνήμη του καταστροφικού σεισμού στην Πάρνηθα το 1999 είναι ακόμα όχι και τόσο μακρινή.
Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ήταν καθησυχαστικός από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου. Μάλιστα -τότε- μιλώντας στον Flash.gr είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα για να πούμε ότι θα έχουμε μεγάλο σεισμό. Οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό είναι μικρές.Οι σεισμοί αυτοί δεν επηρεάζουν άλλα ρήγματα».
Και μετά την πρόσφατη και ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα τα ξημερώματα της Κυριακής με επίκεντρο το Χαλάνδρι ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι οι τελευταίοι σεισμοί στην Αττική δεν αποτελούν, κατά την εκτίμησή του προάγγελο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης, εξαιτίας του ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση, μεγάλες τεκτονικές δομές.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ας είμαστε επιφυλακτικοί»
Ωστόσο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν εμφανίζεται τόσο καθησυχαστικός. Σε ανάρτησή του στο facebook υποστηρίζει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πλήρως το εύρος και το μέγεθος του ρήγματος στο Χαλάνδρι-Χολαργό-Αγία Παρασκευή ζητώντας να υπάρχει επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις και ερμηνείες για τη συμπεριφορά του μέχρι σήμερα άγνωστου ρήγματος.
«Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι "δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε μεγάλη περιοχή και, συνεπώς, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα ρήγματος". Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιός θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999; Ας είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή» ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.