Κονκλάβιο: Ο 45χρονος καρδινάλιος με τα ορθόδοξα ράσα που θα ξεχωρίζει «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα»
Όταν συγκληθεί το Κονκλάβιο 135 Καρδινάλιοι, θα μπουν στην καπέλα Σιστίνα ντυμένοι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα άμφια, ωστόσο, ένας θα ξεχωρίζει από τα άμφιά του.

Όταν συγκληθεί το Κονκλάβιο για να εκλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, 135 Καρδινάλιοι, ο ένας πίσω από τον άλλο θα μπουν στην καπέλα Σιστίνα ντυμένοι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα άμφια, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Ωστόσο, ένας από αυτούς θα ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα.
Η φιγούρα του θα είναι ντυμένη με έναν ορθόδοξο μανδύα ίδιο με αυτούς που φορούν οι ορθόδοξοι επίσκοποι, μητροπολίτες και Πατριάρχες. Ακόμα και το κάλυμα της κεφαλής του μοιάζει με το κουκούλι των ορθόδοξων μοναχών και όχι με την biretta, το τριγωνικό άλικο καπέλο των ρωμαιοκαθολικών καρδινάλιων.

Η περίπτωση του Mykola Bychok είναι ξεχωριστή. Ο Mykola Bychok (Μίκολα Μπίτσοκ) CSsR (ουκρανικά: Микола Бичок, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1980) είναι Ουκρανός Ελληνοκαθολικός ιεράρχης, ο οποίος υπηρετεί ως Επίσκοπος της Επαρχίας Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Μελβούρνη από το 2020. Στις 7 Δεκεμβρίου 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος τον ανακήρυξε καρδινάλιο, καθιστώντας τον τον νεότερο καρδινάλιο του Κολλεγίου των Καρδιναλίων και τον νεότερο εκλέκτορα στο κονκλάβιο του 2025 για την εκλογή του επόμενου Πάπα, σε ηλικία 44 ετών. Είναι μέλος της Ιεραποστολικής Κοινότητας του Υπεραγίου Λυτρωτή (Ρεδεμπτοριστές).
Γεννημένος στο Τερνοπίλ της Ουκρανίας, ο Mycola Bychok εκπαιδεύτηκε στην Ουκρανία και την Πολωνία, αποκτώντας πτυχίο στην ποιμαντική θεολογία. Xειροτονήθηκε ιερέας το 2005 στην Αρχιεπισκοπή Λβιβ της Ουκρανικής Καθολικής Εκκλησίας. Υπηρέτησε ως ιεραπόστολος στη Ρωσία, ως εφημέριος και ηγούμενος στην Ουκρανία, και ως εφημέριος στη Νέα Υόρκη (2015-2020). Το 2020, διορίστηκε Επίσκοπος της Επαρχίας Μελβούρνης, με δικαιοδοσία σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία, και χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ.

Ως καρδινάλιος, ο Bychok έχει δεσμευτεί να ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προωθεί την ειρήνη, εμπνευσμένος από Ουκρανούς ιεράρχες όπως ο Καρδινάλιος Lubomyr Husar. Αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διατήρηση της ουκρανικής ταυτότητας σε μια γηράσκουσα κοινότητα και η προσέλκυση νεότερων γενεών, ενσωματώνοντας την αγγλική γλώσσα στις λειτουργίες. Μιλά Ουκρανικά, Αγγλικά και πιθανότατα Πολωνικά.
Τυπικά, ο Bychok μπορεί να εκλεγεί, εφόσον θα είναι και εκλέκτορας, πρακτικά όμως έχει μηδενικές πιθανότητες μιας και είναι ιδιαίτερα νέος σε ηλικία και είναι καρδινάλιος μόλις λίγους μήνες και επομένως δεν έχει δώσει κάποιο δείγμα γραφής που θα μπορούσε να πείσει ότι έχει όραμα για την Καθολική Εκκλησία.