Κόμμα για τα Ζώα: Οι προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του 2022
Κόμμα για τα Ζώα: Παρέμβαση για τον προϋπολογισμό έκανε το κόμμα των Ελλήνων φιλόζωων. Το Κόμμα για τα Ζώα (ΚΓΤΖ) επισημαίνει πως η σημερινή Βουλή εθελοτυφλεί, καθώς «η Κλιματική Κρίση και όλα όσα αυτή συνεπάγεται, μας καλούν σε μεγάλες τομές στην οικονομική και στην πολιτική σκέψη», Αντ’ αυτών, συνεχίζει το φιλοζωικό κόμμα «στη Βουλή, οι πάντες πασχίζουν να παραστήσουν πως όλα βαίνουν “ως συνήθως”».
Το ΚΓΤΖ προτείνει «γενναίες κινήσεις» προς:
1. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
2. Τη δίκαιη τιμολόγηση με συνυπολογισμό του κλιματικού κόστους σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
3. Τη μετακίνηση πόρων από την ιδιωτική κατανάλωση στα κοινά αγαθά (π.χ. με ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, της πρωτοβάθμιας υγείας κ.λπ).
4. Την εκπόνηση νέων οικονομικών δεικτών που να μετράνε την ευζωία των ανθρώπων και της φύσης και όχι μόνο τη μεγέθυνση της οικονομίας.
5. Τον τετραπλασιασμό των επιδοτήσεων στη φυτική παραγωγή, με μηδενισμό εκείνων στη ζωική και
6. Την «προοδευτική» μετακύληση της φορολογικής ύλης από τη φορολογία των εισοδημάτων στη φορολόγηση της ρύπανσης.
Η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα
Όπως επισημαίνει το Κόμμα για τα Ζώα, «όλα αυτά είναι τόσο απόντα από την τρέχουσα συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όσο είναι απαραίτητα για το μέλλον μας, και για εκείνο των επόμενων γενεών, της φύσης και των ζώων». «Αυτές είναι οι ειδοποιοί διαφορές του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα από όλα τα άλλα κόμματα της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς και της οικολογίας, και αυτό είναι που κάνει τη φωνή μας χρήσιμη και αναντικατάστατη» καταλήγουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο διεθνές κίνημα της Πολιτικής Φιλοζωίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα έχει ως εξής:
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται με ένα τρόπο που μας δημιουργεί αμηχανία. Θεωρεί δεδομένο ένα πλαίσιο που είναι ολοφάνερο πως κλυδωνίζεται, για να μην πούμε καταρρέει: η Κλιματική Κρίση και όλα όσα αυτή συνεπάγεται (πανδημίες, μετακινήσεις πληθυσμών, ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες και άναρχες κοινωνικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ισχυρή απειλή για μαζική εκπτώχευση, και ανελευθερία), μας καλούν σε μεγάλες τομές στην οικονομική και στην πολιτική σκέψη. Αντί για αυτό, στη Βουλή όλοι πασχίζουν να παραστήσουν πως όλα βαίνουν “ως συνήθως”.
Τι θα θέλαμε να δούμε στον προϋπολογισμό του 2022;
Θα θέλαμε να δούμε μια γενναία κίνηση προς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μειωθούν οι Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θα θέλαμε δίκαιη τιμολόγηση. Να υπολογίζεται το ανθρακικό αποτύπωμα περισσότερων προϊόντων, ώστε να φτηνύνουν πολύ τα κλιματικά ωφέλιμα προϊόντα και να τιμολογηθούν δίκαια εκείνα που βλάπτουν τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους, ιδίως τα κτηνοτροφικά.
Θα θέλαμε να δούμε μία μεγάλη κίνηση από την ιδιωτική κατανάλωση στα κοινά αγαθά, στις μετακινήσεις (με στροφή στον σιδηρόδρομο και στα μέσα σταθερής τροχιάς), στη πρωτοβάθμια υγεία, στην ασφάλεια ανθρώπων και φύσης, στην ψυχαγωγία (με διάθεση ελευθέρων χώρων, προστασία βιοτόπων και οικοσυστημάτων).
Θα θέλαμε να μετράμε την οικονομική και κοινωνική μας επιτυχία με άλλους δείκτες πέραν του ΑΕΠ, που να μετράνε την ευημερία των ανθρώπων, της φύσης και των ζώων και όχι μόνο τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Θα θέλαμε ορθολογική κατανομή των επιδοτήσεων και των φορολογικών εσόδων, ώστε αυτά να μην… επιδοτούν ρυπογόνες, βάναυσες ή ανθυγιεινές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η γουνοποιία, η αλιεία, η βυρσοδεψία κ.λπ. Θα θέλαμε να οδεύσουμε προς τον τετραπλασιασμό των επιδοτήσεων στη φυτική παραγωγή, με μηδενισμό εκείνων στη ζωική.
Θα θέλαμε τη ελάφρυνση της φορολόγησης των εισοδημάτων με προοδευτική μετακύληση της φορολογικής ύλης προς τη φορολογία της ρύπανσης.
Όλα αυτά όμως, είναι τόσο απόντα από την τρέχουσα συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όσο είναι απαραίτητα για το μέλλον μας, και για εκείνο των επόμενων γενεών, της φύσης και των ζώων. Αυτές είναι οι ειδοποιοί διαφορές του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα από όλα τα άλλα κόμματα της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς και της οικολογίας, και αυτό είναι που κάνει τη φωνή μας χρήσιμη και αναντικατάστατη».