Κομισιόν: Τα αντίμετρα για το κόψιμο του ρωσικού φυσικού αερίου - Τα 2 πιθανά μέτρα
Οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης αυξήθηκαν, οι τιμές της μετοχής του υποχώρησαν και το ευρώ βυθίστηκε τη Δευτέρα (5/9), καθώς η Ρωσία σταμάτησε να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σημαντικής πηγής εφοδιασμού της ηπείρου, προκαλώντας άλλο ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παράλληλα αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο, Reuters, oι κυβερνήσεις της ΕΕ προωθούν πακέτα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτρέψουν τη συντριβή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από την κρίση ρευστότητας και να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τους τεράστιους λογαριασμούς ενέργειας, μετά και την απόφαση της ρωσικής εταιρείας, Gazprom, να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω βλάβης.
Όρια και διαφορετική τιμολόγηση
Με τον φόβο για το "κόψιμο" του φυσικού αερίου να είναι πλέον ορατός, η ΕΕ σκέφτεται δύο μέτρα:
- ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο
- διαφορετική τιμολόγηση κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από διακοπές εφοδιασμού. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν με εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη σε μια τεχνική συνάντηση στις 7 Σεπτεμβρίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πεπεισμένη ότι θα έπρεπε να υπάρξει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα κράτη-μέλη παραμένουν διχασμένα σχετικά με μια τέτοια κίνηση, φοβούμενα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών.
Στο σχετικό έγγραφο, η Κομισιόν τόνισε ότι ενώ η Ρωσία έχει ήδη μειώσει απότομα τις αποστολές προς την ΕΕ, αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί μόνο εάν το μπλοκ είναι έτοιμο να αποδεχθεί πλήρη διακοπή των ροών.
«Το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε η Ρωσία να βρίσκεται σε χειρότερη θέση, σε περίπτωση διακοπής παράδοσης φυσικού αερίου από το να συμμορφώνεται με το ανώτατο όριο τιμής», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο. «Δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία (2010/2020) οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου κυμαίνονταν μεταξύ 5 ευρώ και 35 ευρώ/MWh, οποιοδήποτε ανώτατο όριο πάνω από αυτό το επίπεδο θα εξασφάλιζε ότι η Ρωσία θα είναι πάνω από το οριακό κόστος παραγωγής της».