Κομισιόν: Προτείνει τέλος Ενισχυμένης Εποπτείας για Ελλάδα και φρένο στα μέτρα στήριξης
Τη λήξη ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ή πέτυχε σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει την επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας.
Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση και πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. «Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.
«Τα αδύναμα σημεία»
Σχετικά με τις μακροοικονομικές ισορροπίες, στην αναφορά για την Ελλάδα εντοπίζονται ως "αδύναμα σημεία" το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.
Τονίζεται πάντως ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε το 2021 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και στην οικονομική ανάπτυξη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την μερική ανάκαμψη του τουρισμού μετά την μεγάλη πτώση του 2020 και αναμένεται να παραμείνει ψηλά και φέτος, αλλά και το 2023. Η επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 ήταν πάνω από τις προβλέψεις και θα συνεχιστεί και φέτος με την βοήθεια των εισροών σημαντικών κεφαλαίων από το RRF.
Τέλος, σημειώνεται ότι, παρά την ουσιαστική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα παροχής των τραπεζών πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση για την Ελλάδα
Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση
"H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο. Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε ο Επίτροπος.
«Πράσινο φως» για ελάφρυνση χρέους 748 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα η 14η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup.
Πρόκειται για ποσό που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.
Ρήτρα διαφυγής και το 2023
Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει και επίσημα την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πάντως, τονίζεται ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες-μέλη πρέπει να είναι στοχευμένα, με την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής να σχεδιάζεται το 2024.
Φρένο στις δαπάνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Μητσοτάκης για την αξιολόγηση της Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας
Βήμα προόδου για τη χώρα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη 10η συνεχή θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν, στο διάστημα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εξέλιξη αυτή «ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας».
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και, τώρα, για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη απελευθέρωση από τα δάνεια του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Και καθιστά, πλέον, εφικτό τον εθνικό στόχο η πατρίδα μας να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κλείνει, έτσι, οριστικά μία πολυετής οικονομική δοκιμασία.
Οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν. Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αλλάζει και βαδίζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε!»
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις
Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει «ισχυρές αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική» κάνοντας αναφορά στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Συζητάμε σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin εν μέσω νέων κρίσεων, νέων ευρωπαϊκών προκλήσεων, εξωγενών προκλήσεων, το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες πλήττονται σημαντικά, από την υγειονομική κρίση, από την ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια από έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό. Πλήττεται και η ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία όμως επιδεικνύει ισχυρές αντοχές και διαθέτει μεγάλη δυναμική, κάτι που καταδεικνύεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σήμερα συζητάμε, καθώς και στην 14η έκθεση ενισχυμένη εποπτείας.
Η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλή ανάπτυξη το 2022
Αυτές οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022, θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 2022 και το 2023 έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της και συνεχίζει να συρρικνώνει την ανεργία. Σ' αυτό το περιβάλλον, σ' αυτό το πλαίσιο δρομολογείται το καλοκαίρι και η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η εξέλιξη μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, που οφείλονται στην ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική από την παρούσα κυβέρνηση την τελευταία τριετία, αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επιστρέφει έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα».