Κομισιόν: Γιατί απορρίπτει την πρόταση των 15 για πλαφόν στο αέριο
Στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο ρωσική προέλευσης που μεταφέρεται μέσω αγωγών και στο LNG θα επιμείνει η Επιτροπή, προτείνοντας παράλληλα διαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους εταίρους εφοδιασμού της Ένωσης για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στις εισαγωγές
Σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να συζητηθούν στην αυριανή (30/09) συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, υπάρχει στο τραπέζι μία πρόταση για θέσπιση σε επίπεδο Ε.Ε. ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έρχεται και σαν εξέλιξη σε όσα είπε χτες (28/09) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πιθανότητα να προτείνει η Επιτροπή ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο.
«Πρώτον, πρέπει να δράσουμε στο σημείο που εισέρχεται το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Διαπραγματευόμαστε με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε είναι πιθανό να εξετάσουμε ένα ανώτατο όριο τιμής», σχολίασε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
«Για να θωρακίσουμε τους καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, έχουμε ήδη προτείνει τον Σεπτέμβριο έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από υπερκέρδη», πρόσθεσε.
Στο σχέδιο εργασίας της Κομισιόν περιλαμβάνεται, επίσης, η ιδέα για ένα νέο ορόσημο που θα έχει ως σημείο αναφοράς το LNG και θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Στην ανάλυση της Επιτροπής εξηγείται ότι ένα συμπληρωματικό σημείο αναφοράς θα περιόριζε την αστάθεια και την υπερβολική αύξηση των τιμών, που οφείλεται εν μέρει και στη χρήση του TTF ως βασικό δείκτη για την διαμόρφωση τους. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως η τελική πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό προετοιμασία.
Η πρόταση των 15 κρατών μελών για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου πάσης προελεύσεως, ενέχει ρίσκο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν αρκετές προμήθειες, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, θα απαιτούταν η δημιουργία ενός φορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διασφάλιση της αποστολής φυσικού αερίου σε μέρη με περιορισμένη προσφορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, το μέτρο δεν ενθαρρύνει την μείωση της ζήτησης της ενέργειας, αφού δεν στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στους καταναλωτές.