Κολπική μαρμαρυγή: Μια νόσος που απειλεί τους άνω των 60 - Τα συμπτώματα
Σήμερα υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα αλλά και οι καρδιολογικές τεχνικές που επαναφέρουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς
Μια από τις συχνότερες καρδιακές παθήσεις με χαρακτηριστικά αρρυθμίας σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είναι η κολπική μαρμαρυγή που προκαλεί το γνωστό «φτερούγισμα στο στήθος»
Συχνότεροι ασθενείς που μπορεί να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή είναι εκείνοι που έχουν υπέρταση, χρόνιες πνευμονοπαθείς και θυροειδοπάθεια.
Όταν ένας ασθενής αναπτύσσει κολπική μαρμαρυγή ουσιαστικά σημαίνει ότι η καρδιά του δεν λειτουργεί ρυθμικά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρυθμίες ενώ οι παλμοί του αυξάνονται. Αποτέλεσμα είναι να μην προωθείται σωστά το αίμα προς τα όργανα του οργανισμού και να λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς.
Τι μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή
Τα κυριότερα αίτια τα οποία οδηγούν σε κολπική μαρμαρυγή είναι:
- Η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση
- Ο υπερθυροειδισμός
- Οι πνευμονοπάθειες
- Οι χρόνιες καρδιακές νόσοι (καρδιακή ανεπάρκεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια στεφανιαία νόσο...
Στην Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται γύρω στα 500 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο.
Πόσο επικίνδυνη είναι
Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική αναπηρία ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 25% κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας έχει παρατηρηθεί άνοδος στα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής.
Τα κυριότερα συμπτώματα
Εκτός από το αίσθημα αύξησης των παλμών της καρδιάς, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια, ζάλη, αδυναμία και καταβολή.
Όταν υπάρχει καρδιοπάθεια που προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στην καρδιά (όπως π.χ. στένωση μιτροειδούς, έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι δυνατόν η εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής να οδηγήσει σε οξύ πνευμονικό οίδημα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα από έναν εξειδικευμένο γιατρό.
Η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα του οργανισμού, με πλέον επικίνδυνο απ’ όλα το εμβολικό επεισόδιο στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υπάρχει θεραπεία;
Σήμερα υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα αλλά και οι καρδιολογικές τεχνικές που επαναφέρουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς και περιορίζουν τις επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής.
Θεραπευτικά στην καθημερινή κλινική πράξη η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων παρεμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου και η χορήγηση αντιαρρυθμικών και βραδυκαρδιακών φαρμάκων βελτιώνει τα συμπτώματα ή και την ίδια την αρρυθμία.
Εν τούτοις είναι προτιμότερο μέσα σε ένα 24ωρο η κολπική μαρμαρυγή να διορθώνεται ή φαρμακευτικά ή ηλεκτρικά με απινίδωση (ηλεκτροσόκ).
Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις που η κολπική μαρμαρυγή επανέρχεται (παρά τη σωστή θεραπεία), τότε επιχειρείται καθετηριασμός της καρδιάς με ηλεκτρική απομόνωση των εστιών όπου παράγεται η κολπική μαρμαρυγή (πνευμονικές φλέβες). Αυτή η ηλεκτρική θεραπεία ονομάζεται Ablation και έχει επιτυχία που κυμαίνεται γύρω στο 40-70% των περιπτώσεων.