Κολοσούρτης: Ο δρόμος καρμανιόλα της Ελλάδας που οι οδηγοί άναβαν κεράκι πριν τον διασχίσουν
Μετά την παράδοση της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης στην κυκλοφορία, όλες οι νταλίκες και τα περισσότερα αυτοκίνητα πηγαίνουν από κει και ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πια ελάχιστη κίνηση.
Ο Κολοσούρτης: Ένας δρόμος-θρύλος, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με αλλεπάλληλες φουρκέτες και που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «δρόμος καρμανιόλα». Κάποτε, όλοι όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν στη νότια Πελοπόννησο, και πιο συγκεκριμένα προς την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ήταν αναγκασμένοι να διασχίσουν αυτόν τον απαιτητικό δρόμο με της 30 στροφές.
Ο Κωλοσούρτης, ήταν παλιά η μεγαλύτερη οδική καρμανιόλα της Ελλάδας. Στην αρχική του σχεδίαση περιλάμβανε όλα τα καλούδια: ήταν πολύ στενός, είχε στροφές 180 μοιρών κολλητά στον γκρεμό με ανάποδη κλίση και γλιστερό οδόστρωμα, δεν είχε σήμανση, δεν είχε μπάρες, και από δω περνούσε όλη η κίνηση για Τρίπολη και νότια Πελοπόννησο, αφού ήταν ο μοναδικός δρόμος. Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, μόνο οι τυχεροί κατάφερναν να τον περάσουν χωρίς ατύχημα. Τα δεκάδες εικονοστάσια που ήταν στημένα στα σημεία των ατυχημάτων είχαν σχηματίσει ένα θλιβερό σύνολο που θύμιζε νεκροταφείο.
Σήμερα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μετά την παράδοση της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης στην κυκλοφορία, όλες οι νταλίκες και τα περισσότερα αυτοκίνητα πηγαίνουν από κει και ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πια ελάχιστη κίνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί οδηγοί, πριν ή μετά τη διάσχιση του Κολοσούρτη, σταματούσαν στο εκκλησάκι κοντά στον Αχλαδόκαμπο. Εκεί άναβαν ένα κερί, είτε για να ζητήσουν προστασία από τους αγίους, είτε για να τους ευχαριστήσουν που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια τη διαδρομή.
Δείτε το βίντεο των Up Stories και μάθετε την ιστορία αυτού του θρυλικού αλλά και συνάμα πολύ επικίνδυνου δρόμου.