Κολωνός: Στην ανακρίτρια η μητέρα της 12χρονης - Τι θα υποστηρίξει [vid]
Κολωνός: Λίγο πριν από τις 13:00 έφτασε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, που είχε βιαστεί και αναγκαστεί να εκδίδεται.
Η 37χρονη μητέρα αρνείται από την πρώτη στιγμή ότι εκπόρνευε το 12χρονο παιδί της. Η κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας την οποία αντιμετωπίζει είναι βαρύτατη και καλείται να δώσει απαντήσεις σε όσα καταλογίζονται στο κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος της η 33η Τακτική Ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.
Η κατηγορία αφορά συγκεκριμένα στοιχεία που, κατά τη δικογραφία, την τοποθετούν στην πλευρά με εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά το κοριτσάκι.
Στοιχεία που σχετίζονται με μικρά χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχει δεχθεί σε λογαριασμό της τα οποία, σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων της Απόστολο Λύτρα, δεν εμβάστηκαν από τον συγκατηγορούμενό της για μαστροπεία, Ηλία Μίχο, αλλά από άλλα πρόσωπα. Φαίνεται, επίσης, πως ένα από τα στοιχεία που την φέρνουν αντιμέτωπη με τη δικαστική λειτουργό είναι η ενεργοποίηση του ψεύτικου προφίλ του κοριτσιού σε site ραντεβού, από το WiFi του σπιτιού. Το στοιχείο αυτό, κατά τη δικογραφία, καθιστά την 37χρονη μητέρα ύποπτη ως συνδιαχειρίστρια του επίμαχου λογαριασμού που είχε δημιουργήσει ο Ηλίας Μίχος.
Κατέθεσαν στην ανακρίτρια η θεία και η μεγάλη αδερφή της 12χρονης
Πριν από την έναρξη της απολογίας της μητέρας κατέθεσαν ως μάρτυρες η θεία του κοριτσιού (σ.σ. αδελφή πατέρα) και η μεγάλη κόρη της οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν ενώπιον της ανακρίτριας ότι η 37χρονη κατηγορούμενη για διακεκριμένη μαστροπεία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Στα δικαστήρια είναι παρών και ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο οποίος βλέποντας την κατηγορούμενη μητέρα του ξέσπασε σε κλάματα.
Την κατηγορεί ο Μίχος
Ο ίδιος ο 53χρονος, λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα για τη μητέρα, απολογούμενος ενώπιον της Ανακρίτριας για βιασμό και μαστροπεία σε βάρος της 12χρονης, φέρεται να έβαλε την 37χρονη στο κάδρο της μαστροπείας, λέγοντας πως θεωρεί ότι «η μητέρα γνώριζε».
Κατά τον Ηλία Μίχο, ο οποίος αποδέχθηκε μόνο ότι «είχε συνευρεθεί» με το παιδί, η 12χρονη του είχε πει πως πριν από εκείνον «είχε πάει και με άλλους άντρες». Η συνήγορος της 37χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου δήλωσε πως όσα ισχυρίστηκε ο Ηλίας Μίχος στην Ανακρίτρια αποδεικνύουν ουσιαστικά πως η μητέρα του κοριτσιού δεν γνώριζε τίποτα.
Η υπεράσπιση της μητέρας του παιδιού επιμένει πως δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της και πως όσα την κατέστησαν κατηγορούμενη δεν είναι σημαντικά και πάντως υπάρχουν εξηγήσεις που θα παραθέσουν ενώπιον της δικαστικής λειτουργού. Ειδικά για τα ποσά που εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της μητέρας, ο Απόστολος Λύτρας έχει δηλώσει πως «η 12χρονη έχει δώσει εξηγήσεις για το πώς έγινε η διαδικασία, ότι πήρε το ΙΒΑΝ της μητέρας και είχε στην κατοχή της την κάρτα, το οποίο το έδωσε στον Μίχο. Αυτό έχει πει η μικρή».
Ενώπιον της Ανακρίτριας οδηγήθηκαν σήμερα και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες έπειτα από εντάλματα, 33, 36 ετών και 34 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να είχε καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό της μητέρας και να είχε έρθει σε επαφή με το παιδί μέσω Viber. Ο δεύτερος φαίνεται πως ήταν «πελάτης» του Μίχου. Και οι τρεις ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου. (Διαβάστε εδώ)
Υπό την φροντίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» τα έξι παιδιά της οικογένειας
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» από το βράδυ της Παρασκευής έχει αναλάβει την φροντίδα των έξι παιδιών της οικογένειας που σχετίζεται με την υπόθεση κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια.
Επιπλέον, ο οργανισμός αναφέρει ότι «συμμεριζόμενος την αγωνία και το ενδιαφέρον της εισαγγελέως Ανηλίκων Αθηνών κας Χασάπη, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου να μη χωριστούν τα ανήλικα αδέλφια της οικογένειας», τα παιδιά έχουν παραμείνει μαζί και προστατευμένα στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
«Ο Οργανισμός, συνεπής στις αρχές του να μη χωρίζονται τα αδέλφια, έχει πολλές φορές στο παρελθόν φιλοξενήσει 7, 5, 3 κοκ αδέλφια, κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών ηλικιών, ακόμη και στην ηλικία των 16 και 17 ετών, όπως τα αδέλφια της συγκεκριμένης οικογένειας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσθέτοντας ότι «αντιθέτως, τα κρατικά ιδρύματα δέχονται μόνο αγόρια ή κορίτσια, και όχι μεγαλύτερης ηλικίας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω της οποίας προωθείται η ημιαυτόνομη διαβίωση για παιδιά άνω των 15 ετών, που έχουν στερηθεί μια υγιή οικογένεια, έχουν βιώσει καταστάσεις εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης και δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω του θεσμού της αναδοχής ή υιοθεσίας».
Όπως υπογραμμίζει ο οργανισμός, «βάσει της νέας νομοθεσίας που είναι σε ισχύ, τα έξι αδέλφια αναπόφευκτα θα διασκορπίζονταν σε κρατικά ιδρύματα απομακρυσμένων περιοχών».
Σχετικά με την κατάσταση των παιδιών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι «εφόσον χρειαστεί, θα λάβουν παράλληλα εξατομικευμένη θεραπευτική υποστήριξη στο "Σπίτι του Παιδιού", το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας για την εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης» ενώ ήδη βρίσκονται δίπλα τους «συνειδητά και με προσήλωση οι εξειδικευμένοι άνθρωποι του οργανισμού», όπως παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί, σε 24ωρη βάση.
Τέλος, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά «τους γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», οι οποίοι «θα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά για τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής εκτίμησης» και επισημαίνει «την ανάγκη προστασίας και σεβασμού της ιδιωτικότητας των παιδιών, όπως αυτή απορρέει και από τα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Για το λόγο αυτό, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εφεξής «παύει οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στο ιστορικό και την υπόθεση που μπορεί να τα επαναθυματοποιήσει ή πληγώσει την ψυχή τους».