Κοκορέτσι: Το πιο δημοφιλές πιάτο παγκοσμίως για όσους τρώνε εντόσθια
Την πρώτη θέση στον κόσμο σε ότι αφορά τα πιάτα που φτιάχνονται από εντόσθια καταλαμβάνει το κοκορέτσι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tasteatlas.com, το οποίο παρουσίασε τα 50 κορυφαία πιάτα παγκοσμίως που φτιάχνονται από εντόσθια, τρία ελληνικά εδέσματα (κοκορέτσι, μαγειρίτσα και φρυγαδέλι) βρίσκονται μέσα στη λίστα, με το κοκορέτσι να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων.
Το κοκορέτσι με βαθμολογία 4,6 βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το tasteatlas να αναφέρει:
«Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού που κόβονται σε μικρά κομμάτια, καρυκευμένα με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, τα εντόσθια καλύπτονται με λίπος για να κρατήσουν τα κομμάτια στη θέση τους και σουβλίζονται πάνω στα κάρβουνα. Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Αν και συνδέεται με το Πάσχα, συνήθως μπορεί να το βρει κανείς όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς» αναφέρει το δημοσίευμα.
Find out more about the 50 best-rated offal dishes in the world: https://t.co/bDAiKvwnnG pic.twitter.com/7OpZGPvkyP
— TasteAtlas (@TasteAtlas) June 7, 2023
Kokoretsi ? Greece ?? ⭐️ 4.6 ? #1 best-rated offal dish in the world
Discover Greece: https://t.co/ksLLxVgrmg Traditional Greek offal dish, kokoretsi, took 1st place on the list of the best-rated offal dishes in the world. One may wonder why Turkish kokoreç is in 4th place -… pic.twitter.com/tmW8wjz6pf — TasteAtlas (@TasteAtlas) June 7, 2023
Η συνταγή
Οι συνταγές πολλές εμείς όμως διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε αυτήν του Άκη Πετρετζίκη.
Τα υλικά
- 2 1/2 κιλά συκωταριά
- 1 κιλό μπόλια, προαιρετικά
- 3 κιλά εντεράκια
- 100 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. αλάτι
- 5-6 κλ. δεντρολίβανο
- 30 γρ. αλάτι
- 5-6 γρ. πιπέρι
- 1-4 σκ. σκόρδο
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. βούτυρο
- 3-4 κλ. δεντρολίβανο
Η εκτέλεση
- Αρχικά χρειάζεται να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα. Κάνουμε έναν κόμπο στη μία άκρη και με ένα καλαμάκι πιέζουμε ακριβώς κάτω από τον κόμπο. Με αυτόν τον τρόπο γυρνάμε την εξωτερική πλευρά του εντέρου προς τα μέσα και την εσωτερική πλευρά προς τα έξω.
- Κόβουμε τους κόμπους, αφαιρούμε το καλαμάκι, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τη συκωταριά σε κάθε όργανο ξεχωριστά και τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το ξύσμα από τα λεμόνια, το ελαιόλαδο και χτυπάμε να γίνει μια πάστα. Βάζουμε την πάστα στο μπολ με τη συκωταριά, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Περνάμε από τη σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια από τη συκωταριά. Ιδανικά ξεκινάμε με την καρδιά γιατί είναι πιο σκληρή και θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το κοκορέτσι μας.
- Προαιρετικά τυλίγουμε με τη μπόλια. Δένουμε την άκρη από το έντερο πάνω στη σούβλα και τυλίγουμε 3-4 λωρίδες κάθετα για να μην μπουν τα έντερα ανάμεσα στα κομμάτια της συκωταριάς.
- Τυλίγουμε τα υπόλοιπα έντερα κατά μήκος της σούβλας μέχρι να καλυφθεί όλη η συκωταριά και τελειώσουν τα έντερα.
- Απλώνουμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και ακουμπάμε το κοκορέτσι.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι δεντρολίβανο και τυλίγουμε καλά.
- Ψήνουμε για 2 ½ ώρες σκεπασμένο, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή σχάρα.
- Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.