Ανακαίνιση ακινήτων: Σε ποιες δαπάνες μπαίνει κόφτης - Αναλυτικά παραδείγματα
Περιορισμούς στην έκπτωση φόρου για όσους προχωρούν στην ανακαίνιση κατοικιών από το 2024 προβλέπει η νέα διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία μπαίνει πλαφόν στις δαπάνες για υλικά καθώς θα αναγνωρίζεται από την εφορία ποσό έως το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης ενώ το κόστος των εργατικών θα μετρά ολόκληρο.
Πάντως το ανώτατο ποσό της έκπτωσης σε βάθος 5ετίας παραμένει στα 16.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα με βάση τη νέα ρύθμιση προκύπτουν τα εξής:
- Για δαπάνη ανακαίνισης κατοικίας συνολικού ύψους 5.000 ευρώ η αξία των υλικών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 1.667 ευρώ. Εάν στη δαπάνη των 5.000 ευρώ, οι εργασίες κοστίζουν 3.500 ευρώ και τα υλικά 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κερδίσει έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ κάθε χρόνο για πέντε χρόνια
- Αν το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση κατοικίας ανέρχεται σε 6.000 ευρώ η δαπάνη για τα εργατικά θα μετράει ολόκληρη αλλά για την αγορά υλικών το ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ. Εφόσον για συνολική δαπάνη 6.000 ευρώ, τα 4.000 ευρώ αφορούν παροχή υπηρεσιών και τα 2.000 ευρώ υλικά τότε ο φορολογούμενος θα έχει συνολική μείωση φόρου 6.000 ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας η 1.200 ευρώ για κάθε έτος εφόσον βέβαια η πληρωμή έγινε με ηλεκτρονικό χρήμα. Αν όμως από τα 6.000 ευρώ τα 3.000 ευρώ αφορούν στα υλικά τότε δεν θα εκπίπτουν τα 3.000 ευρώ αλλά το ένα τρίτο δηλαδή 1.000 ευρώ και η συνολική δαπάνη που θα μειώνει το φόρο σε βάθος πενταετίας θα είναι 4.000 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ δηλαδή θα περιοριστεί στα 800 ευρώ κάθε έτος αντί 1.200 ευρώ
- Σε περίπτωση όμως που για συνολική δαπάνη 10.000 ευρώ το κόστος για τα εργατικά είναι 5.000 ευρώ και για τα υλικά είναι 5.000 ευρώ η εφορία θα αναγνωρίζει το ένα τρίτο του κόστους δηλαδή 3.333 ευρώ και μαζί με τα 5.000 ευρώ των εργατικών το συνολικό ποσό που θα εκπέσει από το φόρο εισοδήματος θα ανέρχεται σε 8.333 ευρώ και όχι σε 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος περιορίζεται στα 1.666 ευρώ το χρόνο αντί στα 2.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική διάταξη η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος αφορούσε την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, αποφασίστηκε να ψαλιδιστεί η έκπτωση με αρμόδια στελέχη να σημειώνουν ότι το κίνητρο είναι πιο γενναιόδωρο σε σχέση με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.
Το φόρο-μπόνους ισχύει για κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:
- Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) , στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου,
- Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).
Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.
Σε περίπτωση που οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.