Κλοπές αυτοκινήτων με «Gameboy» - Οι κλέφτες παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία
Προσοχή: Νέα μέθοδος κλοπής οχημάτων και στην Ελλάδα – Η συσκευή τύπου «Gameboy» που ξεκλειδώνει αυτοκίνητα σε δευτερόλεπτα.
Περιστατικό κλοπής αυτοκινήτου στην Αττική φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια επικίνδυνα διαδεδομένη μέθοδο, γνωστή στην Ευρώπη και την Αμερική ως «Gameboy method». Ονομάζεται έτσι επειδή η συσκευή που χρησιμοποιούν οι δράστες θυμίζει εξωτερικά μια παλιά φορητή παιχνιδομηχανή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας εργαλείο παραβίασης συστημάτων ασφαλείας.
Η πρόσφατη κλοπή σημειώθηκε σε πυλωτή κατοικίας και το αυτοκίνητο βρέθηκε μετά από δύο ημέρες, χτυπημένο και παρατημένο. Οι δράστες φέρεται να απενεργοποίησαν το σύστημα εντοπισμού (GPS) μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ κατάφεραν ακόμα και να αποσυνδέσουν το όχημα από τη σχετική εφαρμογή του κατασκευαστή, παρακάμπτοντας πλήρως όλα τα ηλεκτρονικά μέτρα προστασίας.
Η συσκευή θυμίζει την παιχνιδομηχανή και δίνει έτσι το πλεονέκτημα στους κλέφτες να καλύπτονται σε περίπτωση αναγνώρισης τους από την αστυνομία, λέγοντας πως παίζουν αμέριμνοι ενώ ψάχνουν τα επόμενα θύματά τους.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική
Η μέθοδος αυτή δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν καταγραφεί δεκάδες παρόμοια περιστατικά, με ιδιοκτήτες να δηλώνουν σοκαρισμένοι από το πόσο εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν ακόμα και καινούργια, ακριβά μοντέλα.

Στη Γερμανία, ένας οδηγός ανέφερε ότι το αυτοκίνητό του εξαφανίστηκε από δημόσιο πάρκινγκ σε ώρες αιχμής. Παρόλο που η εφαρμογή του κατασκευαστή ειδοποιεί όταν γίνεται παραβίαση χωρίς το κλειδί, οι δράστες πρόλαβαν να απενεργοποιήσουν τη σύνδεση και να φύγουν. Παρόμοιες μαρτυρίες έρχονται και από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κλοπές γίνονται σε δευτερόλεπτα, μέσω της συσκευής που μιμείται το ψηφιακό κλειδί του αυτοκινήτου.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ειδικοί σε θέματα αυτοκινητικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για αυτόν τον τύπο επίθεσης, που ονομάζεται keyless replay ή relay attack. Το FBI και διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν αύξηση των κλοπών με παρόμοιες μεθόδους, κυρίως σε οχήματα που διαθέτουν σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί.
Τι απαντούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Αρκετοί κατασκευαστές παραδέχονται πως τα παλαιότερα μοντέλα δεν έχουν πλήρη προστασία από τέτοιου τύπου συσκευές. Παρότι σε κάποια νέα μοντέλα έχουν ενσωματωθεί βελτιώσεις στο λογισμικό και πιο εξελιγμένα immobilizers, η βασική ευθύνη φαίνεται να περνά πλέον στους οδηγούς, που καλούνται να τοποθετήσουν επιπλέον αντικλεπτικά, όπως χειροκίνητα immobilizers, κρυφούς διακόπτες ή ανεξάρτητα συστήματα εντοπισμού GPS.

Σε επίσημες τοποθετήσεις, εταιρείες έχουν αναφέρει ότι "παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις" και συνεργάζονται με τις αρχές και ειδικούς κυβερνοασφάλειας για ενίσχυση των μέτρων, όμως πολλοί χρήστες εκφράζουν την απογοήτευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή για την τιμή και την τεχνολογία των οχημάτων.
Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς
Αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει σύστημα keyless entry, καλό θα ήταν να:
- Χρησιμοποιήσεις μια ειδική θήκη Faraday για το κλειδί, ώστε να μπλοκάρει το σήμα.
- Τοποθετήσεις μεταγενέστερο immobilizer ή σύστημα εντοπισμού GPS.
- Αποφεύγεις να αφήνεις το όχημα σε σκοτεινά ή απομονωμένα σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Ρωτήσεις την αντιπροσωπεία αν υπάρχει αναβάθμιση λογισμικού που ενισχύει την ασφάλεια.

Το ζήτημα παραμένει σοβαρό και φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι προς το παρόν τα πιο ισχυρά μας όπλα.