«Κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κοινού» στη συζήτηση για τις παρελάσεις
Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης ερωτήθηκαν σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ αντίστοιχα εάν (με την Πανδημία να επιμένει) θα διεξαχθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου!
Με πάνω από 30 νεκρούς από τον κορονοϊό σταθερά κάθε μέρα, στην Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων αλλά και προκλήσεων βρήκαμε πάλι τον τρόπο να συζητήσουμε για τις παρελάσεις.
Κάποτε το κάναμε "μαλώνοντας στα παράθυρα" για το αν πρέπει ή όχι να κρατούν την σημαία παιδιά μεταναστών. Η τελευταία βερσιόν αυτής της ανούσιας και διχαστικής για τον πολύ κόσμο συζητήσης για το ναι ή όχι στις μαθητικές παρελάσεις θα έχει πανδημικό περιεχόμενο.
Θα καταναλώσουμε πάλι άπειρο τηλεοπτικό χρόνο για να συζητάμε τις παρελάσεις και να ρωτάμε τους υπουργούς αντί να συζητάμε και να ρωτάμε εμείς οι δημοσιογράφοι π.χ για το άρθρο 191 του ποινικού κώδικα σε σχέση με την διασπορά ψευδών ειδήσεων όπου από το παράθυρο «μπαίνει χέρι» στην ελεύθερη έκφραση και ουχί στην ασυδοσία που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 191 του Π.Κ. που αναφέρεται στη «Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων», στη διατύπωση «Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων [...] τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή» προστίθεται η αναφορά ότι:
«Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, [...] με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις».
Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι στο άρθρο προστίθενται ως παράνομες και ειδήσεις όσες μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή»
Βέβαια ποιος, τι και πως κλονίζει την εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας είναι απολύτως (παρ)ερμηνεύσιμο φυσικά και μπορεί ο κάθε καταγγέλων ή εισαγγελέας «να τυλίξει σε μία κόλα χαρτί» τον οιοδήποτε κατά το δοκούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που στην χώρα μας συζητάμε υποκριτικά για τα επουσιώδη όπως για την διεξαγωγή ή μη των παρελάσεων την ώρα που γίνεται πάρτι κορονοϊού από τα γήπεδα μέχρι τις συναυλίες του Πάριου .
Πάντα ο καυγάς για ένα μαζικής κατανάλωσης είναι ευκολότερος από μία σοβαρή συζήτηση για ένα θεσμικό ζήτημα.