Κλιματική κρίση: Η πράσινη στρατηγική του νέου επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας
Με στόχο την ενίσχυση του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, θέλει να αναθεωρήσει τον ισολογισμό της χωρίς να κλονίσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας έχει μια χρυσή ευκαιρία να επεκτείνει την εμβέλειά της χάρις στην στήριξη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.
Τουλάχιστον 200 δισ. δολ. σε πρόσθετους πόρους κάθε χρόνο πρέπει να κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά έργα, ώστε να πράττει ο παγκόσμιος οργανισμός αυτό που του αναλογεί. Οι γενικές ανάγκες είναι μεγάλες. Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη ετήσια χρηματοδότηση απαιτούνται για την καταπολέμηση της φτώχειας και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου της Τράπεζας προς τις μεγάλες οικονομίες της «Ομάδας των 20».
Μια ομάδα επιφανών οικονομολόγων με επικεφαλής τον Λόρενς Σάμερς και τον Ν. Κ. Σινγκ ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να εκταμιεύσουν 2 τρισ. δολ. σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ 1 τρισ. δολάρια επιπλέον θα προέλθει από πλουσιότερες χώρες και εξωτερικούς ιδιώτες επενδυτές. Από το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ποσόν μεταξύ 200 και 300 δισ. δολαρίων θα πρέπει να προέρχεται από πολυμερείς δανειοδότες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα δανείων για έργα με επιτόκια αγοράς και άλλων με ευνοϊκούς όρους.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι καθοριστική. Λίγο καιρό πριν, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υποσχεθεί 50 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 10ετίας με την βοήθεια αλλαγών στον τρόπο διαχείρισης της αναλογίας ιδίων κεφαλαίων προς δάνεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδειξε πως τρέφει πλέον μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τον παγκόσμιο οργανισμό με την επιλογή του Μπάνγκα, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard και εκτελεστικού στελέχους της Citigroup.
Ο Ατζάι Μπάνγκα έχει το σχέδιό του για να επιτύχει τον στόχο του μέσω ενός συνδυασμού εγγυήσεων, διευρυμένου κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων, που θα μπορούσαν να λογιστούν ως υβριδικό κεφάλαιο. Αυτό θα επέτρεπε στην Τράπεζα να χορηγεί περισσότερα δάνεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις AAA για τη δανειοληπτική αξιοπιστία της.
Η ετήσια χρηματοδότηση από αυτά τα μέτρα μαζί θα μπορούσε να ανέρχεται «σε δεκάδες δισεκατομμύρια» δήλωσε ο Μπάνγκα στο Reuters. Κάθε ένα από τα πρόσθετα βήματα απαιτεί από τις ΗΠΑ και άλλες δωρήτριες χώρες να διαθέσουν νέους πόρους, με στόχο να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μικρές εισφορές.
Οι χώρες θα μπορούσαν μεμονωμένα να εγγυηθούν μέρος των εργασιών της Τράπεζας σε όποια κλίμακα αισθάνονται άνετα. Τέτοια υποστήριξη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την χρηματοδότηση έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 1 δισ. δολ. στην Ινδία.