Κλιματική κρίση: Δυσοίωνο και το μέλλον της μπίρας
Η κλιματική κρίση απειλεί τη ζωή μας και τις καθημερινές μας απολαύσεις. Μετά τον καφέ, το τσάι και τα σταφύλια για το κρασί, τώρα κινδυνεύει και η μπύρα.
Όπως αποκάλυψε μελέτη, η κλιματική αλλαγή καθιστά δυσκολότερη την καλλιέργεια λυκίσκου, βασικό συστατικό της μπύρας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ξηρασία και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του λυκίσκου.
Ο λυκίσκος παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις προσαρμογής από το σιτάρι ή το κριθάρι επειδή είναι μια πιο δύσκολη καλλιέργεια.
«Αν κοιτάξετε τον χάρτη και πού βρίσκονται οι περιοχές καλλιέργειας λυκίσκου, θα τις δείτε σε μια αρκετά στενή ζώνη γεωγραφικού πλάτους, αφού το συγκεκριμένο φυτό είναι πολύ ευαίσθητο στο φως» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Chuck Skypeck, εκπρόσωπος της Ένωσης Ζυθοποιών στις ΗΠΑ.
«Χρειάζεται μεγάλες μέρες ηλιακού φωτός, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Έπειτα, χρειάζεται μερικούς μήνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερες ημέρες, ώστε να ανθίσει και να δώσει το μέρος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπύρας.» συμπλήρωσε.
Αυτός είναι ο λόγος που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην κεντρική Ευρώπη και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.
Αν και λυκίσκος υπάρχει σε όλες τις μπύρες, οι ποσότητες του ποικίλουν, κάτι που διαφοροποιεί και την ale από τη lager.
Δραματική μείωση της σοδειάς μέχρι το 2050
Τα θερμότερα, μακρύτερα και ξηρότερα καλοκαίρια προβλέπεται ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σε ανατιμήσεις στην αγορά της μπύρας.
Μεγάλοι παραγωγοί μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή λυκίσκου.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι μέχρι το 2050 στην Ευρώπη οι σοδειές του παραδοσιακού λυκίσκου θα μειωθούν από 4 έως 18%, ενώ σε ότι αφορά την παραγωγή οξέων λυκίσκου -βασικά για τη γεύση- θα μειωθεί από 20 έως 31%.
Οι επιστήμονες της μελέτης έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας τους αγρότες ότι πρέπει άμεσα να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καλλιέργειες.
«Δεδομένου ότι τα γεγονότα ξηρασίας προβλέπεται να αυξηθούν με μεγάλη βεβαιότητα στη νότια Ευρώπη και με μέτρια βεβαιότητα στην κεντρική Ευρώπη, θα χρειαστεί να επεκταθεί η έκταση της παραγωγής του αρωματικού λυκίσκου κατά 20% σε σύγκριση με την τρέχουσα έκταση, ώστε να αντισταθμιστεί μια μελλοντική μείωση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Έτσι, οι καλλιεργητές καταφεύγουν ήδη σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο βροχερές περιοχές, που είναι πιο ευνοϊκές για τις καλλιέργειές τους.
Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη οι περαιτέρω επενδύσεις και η συνολική καλλιεργούμενη έκταση πρέπει να αυξηθούν άμεσα τουλάχιστον κατά 20% σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμιστούν οι απώλειες.