Κλιματική αλλαγή: Αδριατική και Ιόνιο κινδυνεύουν από τα ψάρια - εισβολείς
Για δεκαετίες οι Κροάτες ψαράδες έριχναν τα δίχτυα τους στα νερά της Αδριατικής θάλασσας. Τώρα όμως η εισβολή ενός περίεργου ψαριού από τη Μεσόγειο βάζει σε κίνδυνο την ίδια τους την ύπαρξη.
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης ναυτιλιακής κίνησης, τα ψάρια αυτά, μαζί με άλλα 50 νέα είδη ψαριών, έχουν εξαπλωθεί στην Αδριατική, απειλώντας τους πληθυσμούς των ψαριών που βρίσκονται στην περιοχή για χρόνια.
Αν και αποτελούν λιχουδιά για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες προέρχονται οι Κροάτες φαίνεται πως δεν τα προτιμούν. «Δεν μπορώ να τα πουλήσω, μιας και οι ντόπιοι δεν τα τρώνε», λέει για το νέο είδος ψαριού ένας ψαράς της περιοχής στο Reuters.
Οι εισβολείς καταστρέφουν τα πάντα
Ο Νέναντ Αντόλοβιτς ερευνητής στο Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Παράκτιων Ερευνών του Ντουμπρόβνικ αναφέρει πως οι πληθυσμοί των ψαριών στην Αδριατική που αποτελεί το βορειότερο άκρο της Μεσογείου, έχουν μειωθεί λόγω της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής και της εισβολής νέων ειδών.
«Η Αδριατική αλλάζει, γίνεται θερμότερη. Για αυτό τον λόγο εμφανίζονται νέοι οργανισμοί», λέει χαρακτηριστικά.
Με βάση στοιχεία από την Ιταλική Εθνική Υπηρεσία για τις Νέες Τεχνολογίες, την Ενέργεια και την Σταθερή Οικονομική Ανάπτυξη η Μεσόγειος γίνεται η θάλασσα που θερμαίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.
Τα νέα είδη ψαριών που έχουν φτάσει στην Αδριατική προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση περίπου 460 ειδών ψαριών.
Οι επιστήμονες στο Μαυροβούνιο εντόπισαν έναν μπλε κάβουρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της εισβολής των νέων ειδών, ενώ όπως λένε το συγκεκριμένο είδος είναι μεταξύ των 100 χειρότερων ειδών που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο.
Κίνδυνος και για τις ελληνικές θάλασσες
Ψαράδες και επιστήμονες αναφέρουν πως καρκινοειδή όπως ο πράσινος κάβουρας έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, ενώ σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν πια καθόλου.
Ο λαγοκέφαλος, το φουσκώψαρο και το λεοντόψαρο έχουν εμφανιστεί στις ακτές της Αδριατικής που βρέχουν το Μαυροβούνιο, ενώ το πρώτο είδος έχει εντοπιστεί και στις ελληνικές θάλασσες.