Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά: Δεξαμενόπλοια διακόπτουν τον πλου τους
Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέκοψαν τον πλου τους το σαββατοκύριακο εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή αφού αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον δυνάμεων των Χούθι.
Τα Al Ghariya, Al Huwaila και Al Nuaman είχαν φορτώσει στο Ρας Λαφάν του Κατάρ και επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τη διώρυγα του Σουέζ, όμως σταμάτησαν χθες, Κυριακή, στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, σύμφωνα με την LSEG, υπηρεσία που παρακολουθεί την κίνηση των πλοίων. Το Al Rekayyat είχε διακόψει τον πλου του στην Ερυθρά Θάλασσα την προηγουμένη, 13 Ιανουαρίου.
«Είναι ένα διάλειμμα για να πάρουμε συμβουλές ασφαλείας, αν ο διάπλους της Ερυθράς Θάλασσας παραμένει μη ασφαλής, θα πάμε μέσω του Ακρωτηρίου», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος, αναφερόμενη στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Δεν σταματά η παραγωγή
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας ούτε σχόλιο από το Γραφείο Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης της κυβέρνησης του Κατάρ ή από την QatarEnergy.
Κατάρριψη πυραύλου από Αμερικανικό μαχητικό
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και είχε στόχο το USS Laboon —αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ— στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter). Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, σύμφωνα με τη CENTCOM.
Στάση αναμονής από τη Βρετανία
Η Βρετανία "θα περιμένει να δει" προτού αποφασίσει να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.
"Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί γιατί δεν θέλουμε να εμπλακούμε στη δράση στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά τελικά, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα διεθνές δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται", δήλωσε ο Σαπς στο Sky News, ερωτηθείς αν η Βρετανία θα εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία συμμετείχε στις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον δυνάμεων των Χούθι ως απάντηση για τις επιθέσεις επί μήνες της οργάνωσης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν συμμετείχε την επόμενη μέρα όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και νέο πλήγμα.
Μετά αυτά τα πλήγματα ένοπλοι Χούθι έβαλαν χθες με πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τον κατέρριψε. Ο Σαπς είπε ότι η Βρετανία εξετάζει την κατάσταση με τους Χούθι.
"Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν αυτό δεν σταματήσει τότε φυσικά θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν", σχολίασε.