Κλειστή η Ακρόπολη λόγω απεργίας - Κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο
Δεν άνοιξε για τους επισκέπτες το μνημείο της Ακρόπολης σήμερα το πρωί ως αποτέλεσμα της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το σωματείο των Αρχαιοφυλάκων και της τετράωρης στάσης εργασίας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής.
Συγκεκριμένα, το σωματείο των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων) προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Οι αρχαιοφύλακες αντιδρούν στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να παραδοθεί σε ιδιώτες το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
«Τα παραπάνω καθήκοντα» προσθέτει η ΠΕΥΦΑ «ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου. Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» τονίζουν οι αρχαιοφύλακες.
Στο μεταξύ, συμπαράσταση στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΕΥΦΑ αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), ενώ στάση εργασίας για τις υπηρεσίες της Αττικής από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12.00 προκήρυξε για αύριο ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, καλώντας τα μέλη του «να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και στη συγκέντρωση στην Ακρόπολη το πρωί της Τρίτης 19/12/2023 στις 8 πμ.».
Συνυπογράφουν 73 εργαζόμενοι της Ακρόπολης
Στην ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύλλογος κοινοποιεί επίσης επιστολή που συνυπογράφουν 73 «εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της έκδοσης εισιτηρίων και του ελέγχου της ροής των επισκεπτών».
Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόθεση του ΟΔΑΠ να ιδιωτικοποιήσει την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης, του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας, τόσο από πλευράς σημασίας όσο από πλευράς εσόδων.
Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη με αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες, είναι μια πρωτοφανής και ανήκουστη ενέργεια» τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.
Παράνομη κρίθηκε η απεργία
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, το θέμα «συζητήθηκε χωρίς να έχουμε κληθεί και για διάφορους τυπικούς λόγους κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, με απειλές για επιβολή υπέρογκων προστίμων και άλλων “πειθαρχικών κυρώσεων”».
«Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΠΕΥΦΑ, τόσο στην Ακρόπολη, όσο και στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, θορύβησε την πολιτική ηγεσία και όσους προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν κομμάτι της λειτουργίας της Ακρόπολης» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που καταλήγει.
Είναι γνωστό ότι η εταιρεία που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΟΔΑΠ, θα προσλάβει εργαζόμενους, χωρίς ΑΣΕΠ, που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, θα εκδίδουν εισιτήρια και θα ελέγχουν οι ίδιοι τη γνησιότητά τους.
Για αυτό ζητάμε:
- Την ανάκληση του εν λόγω διαγωνισμού.
- Έναρξη διαλόγου με τους εργαζόμενους για την εύρυθμη λειτουργία του μνημείου και επίλυση τυχόν προβλημάτων.