«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις στις συντάξεις και η νέα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Αυξημένες δαπάνες για τα ταμεία, αλλά και ενισχυμένα έσοδα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός 2025.
Έναν «γλυκό» πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο από τη μια τροφοδοτείται με περισσότερο χρήμα από τον κρατικό κορβανά, από την άλλη όμως παρουσιάζει αύξηση στα έσοδα του. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τις κύριες συντάξεις, αυτές είναι αυξημένες κατά 880 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στις αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και στην ταχύτερη απονομή των νέων συντάξεων.
Η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από τον μέσο όρο του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους δημιουργεί δαπάνη 398 εκατ. ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της δαπάνης ύψους 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Την ίδια στιγμή το 2025 ο e-ΕΦΚΑ προβλέπεται να ενισχυθεί με 240 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.
Πού κλείδωσε η αύξηση στις συντάξεις - Η νέα εισοδηματική κλίμακα της ΕΑΣ
Να σημειωθεί ότι η αύξηση των συντάξεων για το 2025 «κλείδωσε» οριστικά στο 2,4. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ανάπτυξη του 2024 έκλεισε στο 2,2% και ο πληθωρισμός στο 2,7%. Αυτό σημαίνει ότι η μέση σύνταξη θα φτάσει τα 835,5 ευρώ από 816 ευρώ που είναι σήμερα, η εθνική σύνταξη θα ανέλθει στα 436,3 ευρώ από 426,17 ευρώ και η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ θα αγγίξει τα 409,12 ευρώ. Κατά μέσο όρο οι χαμηλές συντάξεις θα δουν μια μηνιαία αύξηση της τάξης των 15 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μεσαίες συντάξεις έως 1.000 θα δουν μηνιαία ενίσχυση περίπου 30 ευρώ. Οι υψηλές συντάξεις, δηλαδή οι παροχές από 2.000 έως 3.000 ευρώ, θα έχουν αύξηση έως και 75 ευρώ το μήνα.
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται και για την ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που επιβάλλεται στις συντάξεις, καθώς μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας τα εισοδηματικά όρια (τα κλιμάκια) της ΕΑΣ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω με βάση το ποσοστό της αύξησης που αποφασίστηκε για τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, ότι τα εισοδηματικά όρια της ΕΑΣ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω κατά 2,4%, ώστε οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικά την αύξηση στις τσέπες τους.
Έτσι, με δεδομένο πλέον ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν τον Ιανουάριο κατά 2,4% η νέα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων διαμορφώνεται ως εξής:
- Στο 3% θα είναι η ΕΑΣ για τις συντάξεις από 1433 ευρώ έναντι των 1.400 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 6% θα είναι η ΕΑΣ για τις συντάξεις των 1.740 ευρώ έναντι των 1.700 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 7% είναι η ΕΑΣ για τις συντάξεις από 2.048 ευρώ έναντι των 2.000 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 9% θα είναι η ΕΑΣ για τις συντάξεις από τα 2.355 ευρώ έναντι των 2.300 ευρώ ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 10% θα είναι η ΕΑΣ για τις συντάξεις από τα 2.662 ευρώ έναντι των 2.600 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 12% θα είναι η ΕΑΣ για συντάξεις από τα 2.969 ευρώ έναντι των 2.900 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 13% θα είναι η ΕΑΣ για συντάξεις από τα 3.276 ευρώ έναντι των 3.200 ευρώ που είναι σήμερα
- Στο 14% θα είναι η ΕΑΣ για συντάξεις από τα 3.584 ευρώ έναντι των 3.500 ευρώ που είναι σήμερα
Θετικό πρόσημο για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
Εν τω μεταξύ, μπορεί οι αυξημένες δαπάνες να προκαλούν μια μικρή ζαλάδα στο οικονομικό επιτελείο, όμως το θετικό πρόσημο στα έσοδα των ταμείων φαίνεται ότι διατηρεί τα χαμόγελα εφησυχασμού στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2025 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 647 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 206 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης κατά 1 δις ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών).
Αυτή η σημαντική «ένεση» ρευστότητα στα ταμεία έρχεται μέσω της αύξησης των μισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και λόγω της νέας αναμενόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2025. Έμμεση ενίσχυση στο κορβανά των ταμείων δίνει και η αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα από τον Απρίλιο 2025 σε συνέχεια της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Μελανό σημείο στην οικονομική ατζέντα των ταμείων για το 2025 είναι η μείωση στις εισπράξεις, προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 592 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη που εισπράττονται και αποδίδονται υπέρ του ΕΟΠΥΥ.