«Κλειδί» για την Αθήνα το ραντεβού Μητσοτάκη με Νετανιάχου - Στο Παρίσι σήμερα και αύριο ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται για δυο ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα πριν από το ραντεβού με τον Νετανιάχου για το οποίο η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν θα αφορά μόνο την ηλεκτρική διασύνδεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι και τις back to back συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ξεκινάει ένα διπλωματικό σπριντ 72 ωρών το οποίο θα έχει ως ενδιάμεσο σταθμό την Ιερουσαλήμ το ειδικής βαρύτητας τετ-α-τετ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο οποίο η Αθήνα ποντάρει πολλά και για τον ενδεχόμενο τερματισμό στην Ουάσιγκτον και τη νέα επίσκεψη στο οβάλ γραφείο με τον Ντόναλντ Τράμπ.
Και τα δυο κλεισμένα ταξίδια του Πρωθυπουργού, προετοιμάστηκαν κάτω από τα ραντάρ, σε μια συγκυρία που από τη μια οι εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα είναι καταιγιστικές ενώ από την άλλη γίνεται πιο έντονο το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ κυρίως από τα δεξιά λόγω της έντονης κινητικότητας που επιχειρεί να δείξει στα διεθνή φόρα ο Ερντογάν.
Το «παρών» που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα Σύνοδο που συγκαλεί ο Γάλλος Πρόεδρος για την ειρήνη και την ασφάλεια, στην οποία όπως αναδεικνύουν κυβερνητικές πηγές «θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ», έρχεται και ως απάντηση στην κριτική για τις προσκλήσεις που η Αθήνα δεν πήρε για τις πρώτα ραντεβού που έγιναν σε Παρίσι και Λονδίνο.
Στην ελληνική αποστολή τονίζουν εμφατικά και το timing, καθώς οι νέες διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο, γίνονται λίγες ημέρες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά κυρίως μετά τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ, με Ρωσία και Ουκρανία. Οι αναλύσεις που γίνονται στην Αθήνα, θέλουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός «…Να μην αργεί, να έρθει». Επιπλέον, η κυρίαρχη εκτίμηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι για τις ανακοινώσεις «…Θα επιλεγεί μια περίσταση με έντονο συμβολισμό για κάποιες από τις πλευρές».
Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξαναπεράσει την πύλη της έδρας της γαλλικής προεδρίας, όπου με οικοδεσπότη και πάλι τον Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, σε ανώτατο επίπεδο, τετραμερής συνάντηση Κορυφής, Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου.
Κυβερνητικές πηγές, έστρεφαν τους προβολείς στη συγκυρία που διεξάγεται και αυτή η σύνοδος, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στον Λίβανο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες, που είχε επισκεφθεί τον Λίβανο, μετά την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στέλνοντας το μήνυμα: «Του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή».
Η συνάντηση «κλειδί» με Νετανιάχου
Σε αυτό το ντεμαράζ των διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού όμως, για την Αθήνα, ως κλειδί θεωρούνται οι συζητήσεις, που θα έχει την ερχόμενη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου .
Η ατζέντα δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα της ενέργειας, και δη στο project του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης. Όπως τόνιζαν άλλωστε, την Τετάρτη αρμόδιοι παράγοντες: «Μια τέτοια προσέγγιση παραβλέπει το βάθος της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών». Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι «…Αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία».
Αιχμή του δόρατος στην αμυντική συνεργασία, είναι η εμπλοκή του Ισραήλ, στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τον ελληνικό anti-drone / αντιαεροπορικό θόλο. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι στην Αθήνα επενδύουν αρκετά στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Ιερουσαλήμ στο καυτό ζήτημα «F-35 και Τουρκία».
Με φόντο και την τουρκική προσπάθεια για επανένταξη στο πρόγραμμα, αρμόδια πηγή ανέφερε ότι «…Το Ισραήλ μπορεί να έχει συμμετοχή στο όποιο βέτο μπορεί να μπει σε μια τέτοια εξέλιξη».
Η ίδια πηγή σημείωνε με νόημα πως «..Η άρση του αποκλεισμού, δεν αποτελεί μια απόφαση του Οβάλ Γραφείου, αλλά των επιτροπών σε Βουλή και Γερουσία». Και σε αυτά τα δυο σώματα, ήδη η ελληνική διπλωματία, μετά την επίσκεψη Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ, δεν έχει παρουσιάσει απλώς τις ελληνικές θέσεις, αλλά μετράει συμμάχους και στην πλευρά της αντιπολίτευσης, με την οποία έγιναν «εξίσου παραγωγικές επαφές». Από την άλλη, είναι σαφές, ότι οι συναντήσεις Μητσοτάκη-Νετανιάχου, θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν και την Τρίτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο.