Ήρθε η Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ - Εφαρμογή για τις παρενέργειες των φαρμάκων
Είτε είστε ασθενής, φροντιστής, γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν τα φάρμακα ασφαλέστερα, αναφέροντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες στην εφαρμογή του ΕΟΦ «Κίτρινη Κάρτα» (kitrinikarta.gr).
Η «Κίτρινη Κάρτα» είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την «Κίτρινη Κάρτα» κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια.
Από τις 6 έως τις 12 Νοεμβρίου, ο ΕΟΦ συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης #MedSafetyWeek, μια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 80 αρμόδιες αρχές φαρμάκων καθώς και ΜΚΟ με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.
Με θέμα «Ποιος μπορεί να αναφέρει;», η φετινή εκστρατεία θα επικεντρωθεί στον καίριο ρόλο κάθε ασθενούς, φροντιστή, γιατρού, ή άλλου επαγγελματία υγείας, να αναφέρει κάθε πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια, ιδιαίτερα αν είναι ασυνήθης, συμβάλλοντας στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.
Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΦ, η συνεχής συλλογή και ο έλεγχος των πληροφοριών που λαμβάνονται από τις αναφορές βοηθά στον εντοπισμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα φάρμακα και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της βλάβης.
Ο ΕΟΦ τονίζει τη σημασία της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω της εφαρμογής kitrinikarta.gr.
Όλες οι αναφορές που υποβάλλονται στον EOΦ αξιολογούνται και εξετάζονται διεξοδικά προκειμένου να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πληθυσμού, μέσω των ευρωπαϊκών και εθνικών διαδικασιών. Από το 1983, ο ΕΟΦ έχει λάβει και επεξεργαστεί πάνω από 36.000 στις οποίες οι ασθενείς, οι φροντιστές και οι επαγγελματίες υγείας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Κατά την παραλαβή τους όλες οι αναφορές καθίστανται ανώνυμες τόσο ως προς τον αναφέροντα όσο και ως προς τον ασθενή/καταναλωτή. Ακολούθως αξιολογούνται και εισάγονται στη τοπική βάση φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance), όπως και στην βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase WHO-UMC) για περαιτέρω αξιολόγηση.
Από τον ΕΟΦ επισημαίνεται ότι η υποβολή Κίτρινης Κάρτας γίνεται για τους σκοπούς της Φαρμακοεπαγρύπνησης και ο ΕΟΦ δεν παρέχει ιατρική συμβουλή σε ατομικά περιστατικά ασθενών βάσει της αναφοράς τους. Οι πολίτες οι οποίοι ότι έχουν συμπτώματα που θεωρούν ότι οφείλονται σε φάρμακο ή εμβόλιο θα πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό τους για ιατρικές συμβουλές και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.