Μητσοτάκης: Αύξηση 20% η αμοιβή για εφημερίες - Νόμος μη κρατικών πανεπιστημίων
Με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κλείνει η μάχη επί του προϋπολογισμού του 2024, με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν προηγηθεί με τις θέσεις των κομμάτων τους και με την ονομαστική ψηφοφορία η οποία ακολουθεί και λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μητσοτάκης: Οι πέντε δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ενώπιον της Βουλής
«Θα αναζητήσω συμβουλής από τον κ. Κουτσούμπα τι συμβαίνει όταν πρέπει να μιλήσεις με πόνο στη μέση, οπότε θα ήθελα να δείξετε λίγη κατανόηση», είπε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Θέλω να αναλάβω πέντε δεσμεύσεις, είπε ο πρωθυπουργός:
-Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.
-(Η Ελλάδα ) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη.
-Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
-Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
-Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.
-«Η επενδυτική βαθμίδα, τέλος, νομίζω ότι πρέπει να μεταφραστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας, συνάντησης με την πραγματικότητα, ένας σταθμός στην πορεία μας με την εθνική ωρίμανση. Είναι προϋπόθεση αυτή, εξάλλου, της εξέλιξης κάθε χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτού μας. Γιατί η συγκυρία αυτή είναι ταυτόχρονα η πρώτη σελίδα μιας καινούριας διαδρομής, ο πρόλογος της οποίας ήταν η προηγούμενη τετραετία».
Ο Προϋπολογισμός του 2024
1. Μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως η διαφορετικά περίπου 1,292 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά. Επίσης, δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα αυξάνεται η οικογενειακή παροχή που λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
2. Από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς,
3. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024). Από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες θα δουν μείωση του φόρου εφόσον έχουν παιδιά. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:
-777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
-900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
- 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
-1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
-1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
-1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές,
5. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ) και μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ) και κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).
6. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται στα επίπεδα του 3,05% οι συντάξεις. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους. Οι περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, και δεν θα δουν αύξηση των συντάξεων θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ.