ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τη διαφοροποίηση Παπανδρέου - Καστανίδη
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συγκαλεί αύριο Παρασκευή στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου και του Χάρης Καστανίδη από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είχε αποφασισθεί τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή και του κ. Καστανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένοι από την στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί τους. Οι άλλοι τρεις διαφωνούντες (Μουλκιώτης, Κατρίνης και Πουλάς) πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.
«Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14,00 μ.μ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία», ήταν η δήλωση της Φώφης Γεννηματά μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
https://twitter.com/FofiGennimata/status/1281331383621816320
Στο κόμμα επικρατούσε αναβρασμός μετά την ομιλία Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο μολονότι η Φώφη Γεννηματά είχε υπεραμυνθεί των αλλαγών που πέτυχε σε άρθρα του. Οι Γ. Παπανδρέου αλλά και ο Χ. Καστανίδης απείχαν τελικά από την ψηφοφορία και δεν καταψήφισαν.
Τι δήλωσε ο Παπανδρέου
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ζήτησε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Α. Παπανδρέου. «Ξανασκεφτείτε το, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ύστατη έστω στιγμή, σας προτρέπω να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος σε βάθος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο, «παρά τη γενναία διάθεση του ΚΙΝΑΛ και της κυρίας Γεννηματά για δημιουργική προσέγγιση, το νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό». Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «αντί να προστατεύει μια ειρηνική διαδήλωση, την περιορίζει και την ποινικοποιεί, διότι δίνονται υπερεξουσίες στους εκάστοτε κρατούντες, ενώ κάνει όσους διαδηλώνουν ειρηνικά, ομήρους του κάθε προβοκάτορα».
Αναφερόμενος στο διάστημα που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας, στην πιο δύσκολη όπως είπε εποχή, με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, «δεν προσπάθησα ποτέ να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης. Η έγνοια μου ήταν να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία και να προστατεύσω τη λειτουργία της Βουλής, όταν άλλα κόμματα έκλειναν το μάτι στη βία», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης ότι εάν το νομοσχέδιο ίσχυε για την υπόθεση και τα θύματα της Μαρφίν, «θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές των διαδηλώσεων, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ. Σκεφτείτε το», είπε ο κ. Παπανδρέου.