ΚΙΝΑΛ: Αντιμέτωπη με διχασμό κι εσωστρέφεια η Φώφη Γεννηματά - Τι θα κάνει με Παπανδρέου και Καστανίδη
Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε στο ΚΙΝ.ΑΛ η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, και λύση στην πολιτική κρίση καλείται να βρει η Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής που θα γίνει σήμερα στις 14.00 μετά το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις για τη διαγραφή των δυο «ανταρτών», οι οποίοι έχουν άλλωστε ξαναβρεθεί εκτός κόμματος. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι φιλοβενιζελικά στελέχη χρεώνουν προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά την πολιτική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, η ίδια φέρεται να κλίνει στη γραμμή της σκληρής πολιτικής αποδοκιμασίας, με αυστηρές συστάσεις και την ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι στην παραμικρή νέα διαφοροποίηση θα προχωρήσει σε διαγραφές.
Η κυρία Γεννηματά προβληματίστηκε, καθώς η κίνηση του κ. Παπανδρέου ερμηνεύτηκε ως ευθεία αμφισβήτηση προς την ίδια και τις επιλογές της, ωστόσο δεν θεωρεί ότι πρέπει να έρθει σε ρήξη με την παπανδρεϊκή πτέρυγα, που δείχνει πάντως εδώ και καιρό σημάδια πολιτικής αυτονόμησης. Η πρόεδρος του Κινήματος θα εστιάσει στο πολιτικό αφήγημα της «αυτόνομης πορείας του ΚΙΝ.ΑΛ» και την ανάγκη αυτό να στηριχθεί από το σύνολο των στελεχών και των μελών της Κ.Ο..
Ωστόσο, υπήρξαν κι άλλοι βουλευτές που ήταν εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή για λόγους διαφύλαξης της ενότητας και της συνοχής και οι οποίοι διαμήνυσαν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι εάν δεν λάβει αυστηρά μέτρα δεν πρόκειται να ευθυγραμμιστούν άλλη φορά με την ηγεσία, εφόσον διαφωνούν.
Το θέμα για τις διαδηλώσεις ήταν κυρίαρχο επί μέρες το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την Πέμπτη από την οποία απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου. Φέρεται όμως ότι είχε ειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος για την διαφωνία του. Ο επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα είχαν κατά βάση πολιτικό χαρακτήρα. Οι υπέρμαχοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη άσκησης «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που θα κινείται «ενάντια στον λαϊκισμό», ενώ οι έχοντες αντιρρήσεις εστίαζαν στο πολιτικό μήνυμα της ταύτισης του ΚΙΝ.ΑΛ με την Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, το πραγματικό ζητούμενο για την κυρία Γεννηματά είναι να αποφασίσει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Αν δηλαδή αυτή είναι στην κατεύθυνση της προοπτικής μελλοντικής συγκυβέρνησης με την Ν.Δ ή στην δημιουργία αντι-δεξιού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή κάλεσε στο ΚΙΝ.ΑΛ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις να ξεκαθαρίσει με ποιους συντάσσεται, ενώ χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που το ΚΙΝ.ΑΛ σε μία κομβική στιγμή παίρνει το μέρος της Νέας Δημοκρατίας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται εκρηκτική και απρόβλεπτη, εάν οι βουλευτές αποφασίσουν να μιλήσουν ανοιχτά. Και ειδικά εάν οι κύριοι Παπανδρέου και Καστανίδης είναι παρόντες και αποφασίσουν να απαντήσουν την πολιτική αποδοκιμασία και επίπληξη και προκαλέσουν κι άλλο την κυρία Γεννηματά!