Κίνα: Σχεδιάζει τον πρώτο αγώνα δρόμου μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ
Ο μαραθώνιος έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο στην περιοχή Daxing του Πεκίνου.
Η Κίνα σχεδιάζει να φιλοξενήσει έναν πρωτοποριακό αγώνα δρόμου όπως κανένας άλλος - έναν «πρώτο στον κόσμο» ημιμαραθώνιο όπου οι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δική τους δημιουργία: τα ανθρωποειδή ρομπότ.
Η South China Morning Post (SCMP) ανέφερε ότι ο μαραθώνιος έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο στην περιοχή Daxing του Πεκίνου.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ, που αναπτύχθηκαν από εταιρείες από όλο τον κόσμο, θα βγουν στους δρόμους μαζί με 12.000 ανθρώπους δρομείς. Τα ρομπότ θα τρέξουν ολόκληρο τον αγώνα για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες από το Interesting Engineering.
Αυτός ο πρωτόγνωρος αγώνας αντικατοπτρίζει τη φιλόδοξη ώθηση της Κίνας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο πρώτος αγώνας στο είδος του θα δει ανθρώπους και ρομπότ να προκαλούν τον εαυτό τους σε μια διαδρομή 13 μιλίων (21χλμ). Οι τρεις πρώτοι δρομείς θα λάβουν έπαθλα.
Τα ρομπότ θα έχουν ανθρώπινη εμφάνιση
Σύμφωνα με την Περιοχή Οικονομικής-Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πεκίνου, εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα, λέσχες ρομποτικής και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον μαραθώνιο με τα ανθρωποειδή ρομπότ τους.
Βασική προϋπόθεση είναι τα ρομπότ να έχουν μια ανθρώπινη εμφάνιση. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μηχανική δομή που τους επιτρέπει να εκτελούν κινήσεις όπως περπάτημα ή τρέξιμο με δύο πόδια, εξαιρουμένης της κίνησης με τροχούς.
Τα ανθρωποειδή πρέπει επίσης να έχουν ύψος μεταξύ 0,5 και 2 μέτρων (1,6 πόδια και 6,5 πόδια).
Στον μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν τηλεκατευθυνόμενα και πλήρως αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ. Επιπλέον, επιτρέπονται αντικαταστάσεις μπαταριών κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ρομπότ τρέχουν σε μαραθώνιους αγώνες
Εκτός από την Κίνα, διάφορα έθνη έχουν προωθήσει ενεργά τις ρομποτικές δημιουργίες τους.
Πέρυσι, το τετράποδο ρομπότ RAIBO2 που αναπτύχθηκε από την KAIST ολοκλήρωσε έναν πλήρη μαραθώνιο στη Νότια Κορέα. Είναι ενδιαφέρον ότι τερμάτισε τον αγώνα 26,2 μιλίων σε λίγο περισσότερο από 4 ώρες με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας, επιδεικνύοντας μια σημαντική πρόοδο στη ρομποτική αντοχή.
Συγκεκριμένα, αυτό το επίτευγμα έκανε το RAIBO το πρώτο τετράποδο ρομπότ παγκοσμίως που τερμάτισε έναν πλήρη μαραθώνιο.
Το ανθρωποειδές ρομπότ "Tiangong" συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο Yizhuang στο Πεκίνο πέρυσι. Ο Τιανγκόνγκ ενώθηκε με τους δρομείς κοντά στη γραμμή τερματισμού, ενεργώντας ως «βηματιστής που κλείνει» για να τους ενθαρρύνει.
Σε μια άλλη εκδήλωση, ένα ανθρωποειδές ρομπότ ήταν παρόν στη γραμμή τερματισμού ενός προηγούμενου ημιμαραθωνίου στο Πεκίνο. Αλληλεπίδρασε με τους δρομείς επευφημώντας τους και μάλιστα πραγματοποίησε ένα σύντομο τρέξιμο.
Η Κίνα βλέπει τα ανθρωποειδή ρομπότ ως στρατηγικό τομέα για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική της ανεξαρτησία. Σύμφωνα με πληροφορίες , αυτή η έμφαση προέρχεται από τον ανταγωνισμό τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει μέτρα με στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες.
Επιπλέον, η ρομποτική αναμένεται να αντιμετωπίσει τις πιεστικές προκλήσεις της Κίνας: τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του εργατικού δυναμικού.
Ρομπότ παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους
Πέρυσι, ανθρωποειδή ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν σε μια μονάδα παραγωγής που ανήκει στον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, BYD.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα βασίζεται όλο και περισσότερο στα ρομπότ για την παροχή υποστήριξης στους ηλικιωμένους. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ρομπότ σε ρόλους φροντίδας για να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, να παρακολουθούν την υγεία και να προσφέρουν έξυπνη βοήθεια στο σπίτι, στους ηλικιωμένους.
Μια πρόσφατη αναφορά από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δείχνει ότι η ρομποτική βιομηχανία της Κίνας μπορεί να φτάσει σε αξία τα 400 δισεκατομμύρια γιουάν (54,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το έτος 2030.