Κίνα: Προειδοποιεί την AUKUS για τα πυρηνικά υποβρύχια - Είστε σε «επικίνδυνο δρόμο»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βρετανία αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου ενίσχυσης της Αυστραλίας με πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια, από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας AUKUS, οι εταίροι θα κατασκευάσουν έναν κοινό στόλο κορυφαίων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων χρησιμοποιώντας τεχνολογία, εργατικό δυναμικό και χρηματοδότηση και από τις τρεις χώρες, δημιουργώντας μια πανίσχυρη ενιαία δύναμη στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σε κοινή δήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, και ο ομόλογός του τού Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ανέφεραν ότι η «ιστορική» συμφωνία θα βασιστεί στις προηγούμενες προσπάθειες και των τριών χωρών για «διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο».
Η Κίνα επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή, κατηγορώντας τις χώρες ότι «πήραν το δρόμο του λάθους και του κινδύνου», ως απάντηση στην ανακοίνωση των εταίρων της Aukus για τη συμφωνία αναφορικά με τα πυρηνικά υποβρύχια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
«Η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας καταδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, για χάρη των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, αγνοούν πλήρως τις ανησυχίες των διεθνών κοινοτήτων και βαδίζουν όλο και περισσότερο στον δρόμο του λάθους και του κινδύνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν, σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη.
Τα σχόλια αυτά ακολούθησαν την ανάρτηση της αποστολής της Κίνας στον ΟΗΕ, στο Twitter, κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι τροφοδοτούν μια κούρσα εξοπλισμών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα είναι «πυρηνικά, όχι πυρηνικά όπλα». Η Πένυ Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η κριτική των Κινέζων «δεν ήταν βασισμένη στην πραγματικότητα».